Business Internaţional

Va rezista ţesătura socială noilor tensiuni create de pandemie?

Va rezista ţesătura socială noilor tensiuni create de...

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2020, 00:05 486

Milioane de disponibilizări temporare ar putea deveni permanente în cea mai mare economie a lumii, nefiind sigur că redresarea acesteia va opri companiile de la a elimina poziţii permanent. 

Între timp, numărul milionarilor este în creştere la nivel mondial. Dar chiar şi în cazul acestora, pandemia va frâna dramatic acumularea de avuţie în anii următori.

Anunţul că şomajul din SUA a crescut cu 2,5 milioane de persoane luna trecută a generat un sentiment de uşurare în condiţiile în care mai multe state au început să iasă din carantină, iar companiile au început să se redeschidă, scrie Deustche Welle. Raportul a fost peste aşteptările multor economişti şi au întărit speranţele că cea mai mare economie a lumii îşi va reveni din cel mai rapid declin din istorie.

Şi totuşi, în timp ce majoritatea americanilor cred că disponibilizările vor fi temporare, noi cercetări sugerează că milioane de locuri de muncă pierdute la apogeul crizei sanitare nu vor mai reveni niciodată. Potrivit datelor Bloomberg, mili­oa­ne de muncitori vor rămâne fără un loc de muncă, în special în sectoarele ospitalităţii, de retail, leisure, educaţie şi sănătate.

Şi şeful Fed Jerome Powell a avertizat recent că rata şomajului ar putea rămâne ridicată o vreme.

Unii economişti consideră că datele pozitive pe mai se datorează programului Fed de încurajare a companiilor de a-şi păstra angajaţii. Programul nu va face astfel decât să amâne inevitabilul.

Între timp, la nivel mondial numărul milionarilor s-a triplat în ultimii 20 de ani, relevă un studiu al Boston Consulting Group citat de Deutsche Welle.

Peste 24 milioane de oameni din întreaga lume deţineau o avuţie personală de 1 mil. dolari sau peste la sfârşitul anului 2019, faţă de 8,9 milioane în 1999.

În ultimii 20 de ani, avuţia financiară personală totală la nivel mondial aproape s-a triplat de asemenea, de la 80.000 md $ în 1999 la 226.000 mld $ la sfârşitul anului 2019. În total, miliardarii din întreaga lume deţineau 50% din avuţia mondială în 2019.

Toate regiunile au înregistrat o creştere semnificativă a oamenilor bogaţi în ultimele două decenii, potrivit studiului.

Bogaţii se îmbogăţesc în continuare, însă criza coronavirusului ar putea încetini viteza de acumulare de avuţie în anii următori, revelă acelaşi studiu, potrivit Bloomberg.

Pieţele volatile şi impactul economic al virusului ar putea şterge până la 16.000 mld $ din avuţia mondială în acest an şi sta în calea creşterii în următori cinci ani. Comparativ, criza financiară din 2008 a şters 10.000 mld $.

O creştere de un deceniu a pieţei acţiunilor i-a ajutat pe milionari şi miliardari să-şi crească avuţia la dublul ratei înregistrate de cei cu venituri medii şi săraci. Acum, aceeaşi dependenţă de pieţe poate ameninţa averile dacă volatilitatea adusă de virus persistă ani la rând.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO