Business Internaţional

Va urma o criză a datoriilor publice în Statele Unite?

Va urma o criză a datoriilor publice în Statele Unite?

Autor: Catalina Apostoiu

09.01.2011, 23:58 22

Fostul preşedinte al băncii centrale a SUA (Fed) Alan Greenspana avertizat că Statele Unite s-ar putea confrunta cu o criză apieţei de obligaţiuni dacă politicienii nu vor acţiona rapid pentrua se începe un proces de reducere a datoriilor publice ale ţării de14.000 mld. dolari, potrivit The Wall Street Journal.

Greenspan consideră că Congresul va adopta în cele din urmă unbuget care va include multe propuneri ale unui comitet de reducerea datoriilor din cadrul Casei Albe.

"Cred că tipul de acord asupra bugetului realizat de AlanSimpson şi Erskine Bowles este cel care va fi adoptat de Congres.Singura întrebare este dacă acest lucru se va întâmpla înainte saudupă criza pieţei obligaţiunilor", a declarat Greenspan.

El a făcut referire la copreşedinţii Comisiei naţionale pentrureformă şi responsabilitate fiscală care a obţinut luna trecută unsprijin limitat pentru un amplu program de reformare a politicilorfiscale şi de cheltuieli din Statele Unite având drept obiectivreducerea datoriilor cu 4.000 de miliarde de dolari.

Greenspan a declarat că riscul declanşării unei crize pe piaţaobligaţiunilor este atât de mare, încât se pronunţă pentru omajorare imediată a taxelor.

Greenspan a mai declarat că în opinia sa ritmul de creştere aleconomiei americane accelerează, cele mai puternice semnale decreştere venind începând cu mijlocul lunii trecute.

Un avertisment similar privitor la riscul declanşării unei crizea datoriilor în Statele Unite a fost lansat şi de Willem Buiter,fost strateg în cadrul Băncii Angliei, conform căruia temerileprivitoare la finanţele ţărilor membre ale zonei euro se vorextinde la scară mondială, cuprinzând Statele Unite şi Japonia,scrie The Telegraph. Temerile legate de riscul intrării unui statîn incapacitate de plată vor cuprinde în curând şi cele douăeconomii importante ale lumii, potrivit unei note a economiştilorCitigroup, printre care şi Buiter.

Conform echipei de economişti, mult mai multe probleme vorapărea după bailout-urile destinate Greciei şi Irlandei.

"În pofida dramelor recente, credem că nu am văzut decât primulşi al doilea act. Nu există state suverane în siguranţă absolută."

Următorii ani ar putea aduce mai multe restructurări de datoriisuverane, spun analiştii.

În acest context, Statele Unite şi Japonia nu mai pot ignoraîntrebarea cât de sigure sunt finanţele proprii.

Este numai o chestiune de timp înainte ca Statele Unite săatragă fonduri prin emiterea de titluri ce vor oferi randamente"semnificativ mai mari" deţinătorilor de obligaţiuni, avertizeazăanaliştii Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO