Business Internaţional

Vaccinul chinez Sinovac ar putea fi salvarea pentru ţările mai sărace, dar pot guvernele lumii să treacă peste trecutul înţesat de corupţie şi mită al companiei?

Vaccinul chinez Sinovac ar putea fi salvarea pentru...

Autor: Alex Ciutacu

15.01.2021, 22:07 698

Autorităţile din Brazilia au anunţat săptămâna aceasta că au identificat o eficienţă de 78% în cazul vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de chinezii de la Sinovac, ceea ce i-ar permite să fie unul dintre vaccinurile salvatoare la nivel global, alături de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Vaccinul dezvoltat de Sinovac, denumit CoronaVac, utilizează o formă inactivă de Covid-19 pentru a declanşa un răspuns imunitar, o tehnologie care s-ar putea contura drept o opţiune atractivă pentru multe ţări mai sărace, în contextul în care nu trebuie ţinut la temperaturi extrem de joase, deci nu prezintă costuri ridicate din punct de vedere logistic, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, potrivit Fortune.

Nici autorităţile din Brazilia, nici Sinovac nu au publicat datele care să arate că vaccinul Sinovac are o eficienţă de 78%. Autorităţile braziliene au declarat că performanţa serului este destul de convingătoare pentru a acorda o autorizare de urgenţă, însă nu a menţionat când vor ajunge datele citate în faţa publicului.

Oficialii din Brazilia pun în mişcare demersurile de autorizare vineri pentru a putea demara cât mai rapid campania de vaccinare.

„Astăzi este ziua speranţei, ziua vieţii”, a declarat Joao Doria, guvernator al statului brazilian Sao Paolo.

Sinovac a încheiat deja înţelegeri sau este în etapa negocierilor cu state precum Filipine, Indonezia, Hong Kong, Turcia şi Chile. În acelaşi timp, Sinovac împreună cu producătorul deţinut de statul chinez Sinopharm ar trebui să imunizeze 50 de milioane de oameni în China până la începutul lunii februarie, deşi Beijingul nu a autorizat în mod oficial niciunul dintre vaccinuri. Autorităţile din China au făcut primii paşi înspre autorizare anul trecut, însă nu au finalizat procedura.

Eficienţa ridicată a vaccinului Sinovac ar putea transforma serul chinez într-un succes pentru statele care nu ajung la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca prea curând, însă situaţia actuală reprezintă o şansă pentru Sinovac de a-şi spăla imaginea, în contextul în care compania fondată în urmă cu 19 ani are un trecut înţesat de acuzaţii de corupţie şi dare de mită.

Istoria Sinovac

Fondatorul Sinovac este Yin Weidong, un medic care şi-a început cariera în anii 80 în oraşul Tangshan din nordul Chinei, unde a început prin investigarea epidemiilor de hepatită, fiind angajat în agenţia municipală de sănătate. Experienţa aceasta l-a inspirat să caute mai multe soluţii durabile pentru această afecţiune.

În 1999, Yin a reuşit alături de un grup de cercetători să dezvolte primul vaccin chinez împotriva hepatitei A. Autorităţile din China au aprobat acel vaccin în 2005 şi l-au introdus în programul naţional de imunizare în 2008. În 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) l-a pre-aprobat pentru export către alte pieţe.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO