Business Internaţional

Vaccinurile anti-Covid: după investiţii de sute de milioane de euro din bani publici, contractele de achiziţii de miliarde de euro sunt învăluite în mister. „Odată ce secretul este înlăturat, la vedere rămâne o privatizare masivă a fondurilor guvernamentale“

BioNTech, partenerul german al americanilor de la Pfizer la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, a primit o finanţare de 100 milioane euro de la BEI şi de 375 milioane euro de la guvernul germa. Foto: Hepta

BioNTech, partenerul german al americanilor de la Pfizer la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, a primit o finanţare de 100 milioane euro de la BEI şi de 375 milioane euro de la guvernul germa. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

24.11.2020, 23:18 336

♦ Compania americană de biotehnologie Moderna a declarat că va căuta să obţină un preţ maxim de 37 de dolari pe doză după ce FT a scris că aceasta îşi va lansa vaccinul pe piaţă la un preţ de 50-60 de dolari ♦ Nicio companie sau autoritate nu a publicat detaliile complete ale vreunui acord, iar detaliile negocierilor sunt puţine. „Vrem să ne asigurăm că există calitate“, a spus un înalt oficial european, cunoscător al negocierilor. „Ei vor bani şi vor să-şi minimalizeze riscul.“

În vară, când europarlamentarii i-au chemat la audieri pe şefii marilor companii farma pentru a afla detalii despre vaccinurile anti-Covid pe care acestea le dezvoltau, despre preţuri şi producţie, doar unul a dat curs invitaţiei, deşi industria primea stimulente financiare de sute de milioane de euro. Şedinţa a trebuit amânată pentru septembrie când, într-un cadru mai cuprinzător, europarlamentarii au pus problema transparenţei şi a responsabilităţii fără excepţii a companiilor care produc vaccinuri. Între timp, mai multe companii au anunţat dezvoltarea de vaccinuri eficiente, valoarea acţiunilor unora dintre ele au explodat pur şi simplu, făcându-i pe executivii şi proprietarii milionari şi mai bogaţi, iar Comisia Europeană va încheia curând cel de-al şaselea contract de achiziţii de vaccinuri.

Însă aceste contracte sunt învăluite în mister, în pofida finanţărilor publice masive acordate companiilor, scrie Financial Times.

În iulie, AstraZeneca a ignorat complet invitaţia europarlamentarilor la şedinţa de întrebări şi lămuriri. GSK şi Sanofi, parteneri la dezvoltarea unui vaccin, s-au oferit să trimită un vicepreşedinte de la divizia de vaccinuri a Sanofi, din Franţa, dar care nu este membru al comitetului executiv, notează Politico.

Singura companie care a acceptat să-şi trimită şeful a fost CureVac, din Germania, care a primit un credit de 75 de milioane de euro de la Banca Euro­peană pentru Investiţii pentru dezvoltarea vaccinului său. Finanţare de la BEI a primit în iunie şi BioNTech, partenerul german al americanilor de la Pfizer la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, de 100 de mi­lioane de euro. Creditul a fost urmat de un altul, de 375 de milioane de euro, din partea guvernului german, potrivit Reuters. Pfizer şi partenerul său nu au fost convocaţi în faţa europarlamentarilor, însă cuplul se distinge de restul jucătorilor din industria farma prin abordarea pandemiei.

În chiar ziua în care Pfizer anunţat dezvoltarea unui vaccin eficient, iar valoarea acţiunilor a explodat, crescând cu 15%, CEO-ul Albert Bourla şi-a vândut 60% din titluri. Profitul obţinut este echivalent cu 30% din remuneraţia totală primită de la companie anul trecut, de 18,2 milioane de dolari. Optimismul provocat de succesul în dezvoltarea de vaccinuri eficiente a impulsionat şi acţiunile altor companii farma. În timp ce alţi producători de vaccinuri s-au angajat să nu facă din profit o prioritate în timpul pandemiei, Pfizer are o abordare diferită, văzând în situaţia curentă o oportunitate comercială. Compania a respins o finanţare pentru dezvoltarea vaccinului anti-Covid din partea guvernului american, care derulează un program de accelerare a cercetărilor în acest sens numit Operation Warp Speed, şi a folosit 2 miliarde de dolari din resursele proprii pentru dezvoltarea vaccinului, scrie The Guardian. BioNTech, în schimb, a acceptat tot ce i s-a dat. Pfizer, cu venituri de 52 de miliarde de dolari anul trecut, este un gigant în comparaţie cu partenerul său german BioNTech, care a raportat venituri de doar 109 milioane dolari. Vaccinul anti-Covid le va aduce celor două companii vânzări de aproape 13 miliarde de dolari la nivel global, banii urmând să fie împărţi între ele, spun analiştii de la Morgan Stanley. Johnson & Johnson şi AstraZeneca s-au angajat să-şi facă vaccinurile disponibile pe principii non-profit. Comisia Europeană are acorduri de achiziţie de vaccinuri cu toate aceste companii.

Îngrijorările legate de răspunderea corporativă s-au evidenţiat după anunţarea în această lună a unui contract pentru furnizarea a 300 de milioane de doze între UE şi Pfizer-BioNTech, scrie FT, care citează surse apropiate situaţiei. Anunţarea acordului ar fi trebuit să aibă loc pe 9 noiembrie, când au fost publicate rezultatele testelor vaccinului, însă a fost amânată cu trei zile până când aceste probleme au fost soluţionate.

După luni de colaborare a CE cu companiile farma încă se ştie foarte puţin despre termenii înţelegerilor. Contractele de achiziţie de medicamente sunt întotdeauna confidenţiale, iar companiile rareori dezvăluie informaţii comerciale. Însă având în vedere nivelurile fără precedent de investiţii publice în dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid, ONG-urile şi unii politicieni susţin că ar fi trebuit ca în pandemie să se facă o excepţie pentru ca publicul să capete mai multe informaţii“.

„Este o cultură a lipsei de transparenţă“, a spus Jamie Love, şeful grupului de advocacy din SUA Knowledge Ecology International (KEI). „Este deosebit de frustrant în cazul acestei pandemii din cauza interesului public masiv şi a sumelor de bani implicate“. „Odată ce secretul este înlăturat, ceea ce rămâne la vedere este o privatizare masivă a miliarde de dolari din fonduri guvernamentale“, a adăugat el.

Foarte puţine informaţii au fost publicate oficial de către companiile în sine sau de către cumpărătorii guvernamentali. Oameni informaţi cu privire la discuţiile dintre producătorii de medicamente şi Comisia Europeană au spus că AstraZeneca şi-a vândut vaccinul pentru aproximativ 3-4 dolari doza, în timp ce produsul Johnson & Johnson şi vaccinul dezvoltat împreună de Sanofi şi GSK au un preţ de aproximativ 10 dolari pe doză.

Compania americană de biotehnologie Moderna a declarat că va căuta să obţină un preţ maxim de 37 de dolari pe doză după ce FT a scris că aceasta îşi va lansa vaccinul pe piaţă la un preţ de 50-60 de dolari. Nicio companie sau autoritate nu a publicat detaliile complete ale vreunui acord, iar detaliile negocierilor sunt puţine. „Vrem să ne asigurăm că există calitate“, a spus un înalt oficial european, cunoscător al negocierilor. „Ei vor bani şi vor să-şi minimalizeze riscul.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO