Business Internaţional

Vaccinurile anti-COVID vor susţine din plin economia mondială, însă impactul nu se va resimţi imediat. Economiştii avertizează: „Ne vom confrunta în mod categoric cu alte obstacole şi incertitudini”

Vaccinurile anti-COVID vor susţine din plin economia...

Autor: Eduard Ivanovici

13.12.2020, 16:00 198

Margaret Keenan, 90 de ani, a devenit marţi prima persoană vaccinată împotriva coronavirusului în Marea Britanie, fapt ce a semnalat un punct de cotitură în pandemia de COVID-19, care a curmat până acum peste 1,5 milioane de vieţi şi a forţat majoritatea economiilor să îşi închidă uşile şi să se roage pentru vremuri mai bune.

Acum, oamenii se aşteaptă ca distribuirea vaccinurilor să declanşeze un boom economic în 2021, permiţându-le business-urilor afectate de restricţii să îşi reia operaţiunile, în timp ce nivelul cererii va creşte instant de-a lungul sectoarelor care au suferit în timpul crizei.

Însă economiştii avertizează că redresarea nu va avea loc într-un mod atât de dramatic.

„Recuperarea va fi puternică din punct de vedere istoric. Dar s-ar putea ca mulţi oameni să nu simtă efectele şi ne vom confrunta în mod categoric cu alte obstacole şi incertitudini”, a declarat Bem May, directorul diviziei de cercetare macroeconomică din cadrul Oxford Economics.

May se aşteaptă ca ritmul de creştere al PIB-ului global să înregistreze cea mai mare creştere de la sfârşitul anilor 1970 încoace – o ascensiune suficient de mare încât media de producţie să ajungă până la jumătatea verii la cifrele de dinainte de criză. Însă având în vedere că avântul din primele luni ale anului viitor nu va reface decât status-quo-ul din 2019, „este puţin probabil să parcurgem cel mai bun an din ultimele patru decenii”.

În acest moment, este destul de clar faptul că unele industrii vor fi mai afectate decât altele. Producţia industrială s-a dovedit puternică şi va reveni repede la nivelul pre-coronavirus, în timp ce sectorul serviciilor – în mod special traficul aerian – este condamnat la o perioadă mai lungă de recuperare, spune May.

Neil Shearing, membru al Capital Economics, crede că PIB-ul global poate reveni la rezultatele de dinainte de pandemie până la jumătatea anului viitor, însă economia nu se va reîntoarce la ultima traiectorie de creştere până în 2024, iar ritmurile vor varia de la ţară la ţară.

Astfel, state precum Spania, India, Franţa şi Marea Britanie, exemplu, au în faţă un drum lung, în timp ce China va termina 2020 cu o creştere economică de peste 1% - o raritate în rândul celor mai industrializate ţări la nivel mondial.

De asemenea, Suedia şi Norvegia pot surclasa o bună parte din restul ţărilor dezvoltate în ceea ce priveşte recuperarea economică, ţinând cont aici de faptul că cele două naţiuni nordice au susţinut extrem de eficient business-urile în ultimele luni, spun economiştii HSBC – cea mai mare bancă din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO