Business Internaţional

Val de pesimism în rândul investitorilor imobiliari din Europa pentru anul viitor

Val de pesimism în rândul investitorilor imobiliari din...

Autor: Andreea Tobias

03.12.2022, 21:56 777

Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia sectorului în 2023 şi estimează că preţurile ridicate ale energiei şi o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare şi a chiriilor, chiar şi în sectoarele anterior solide, şi implicit la reducerea profiturilor.

O redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

”Izbucnirea războiului în Ucraina şi consecinţele acestuia aduc un nou val de pesimism în rândul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, după ce ieşirea din criza sanitară le-a dat pentru scurt timp încredere. Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichidităţile vor scădea, pe o piaţă în care volumul investiţiilor, chiriile şi gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici. Îngrijorările legate de inflaţie, ratele dobânzilor şi evoluţia economică sunt în creştere faţă de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri. Oportunităţile de creştere şi de obţinere a unui randament bun al investiţiilor există în continuare, dar ecuaţia a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou", a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Disponibilitatea capitalului pentru investiţii în 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008, fiind preconizată o scădere puternică a activităţii de dezvoltare, după o încetinire în 2022.

Pesimismul privind evoluţia pieţei reiese şi din intenţia scăzută a respondenţilor de a achiziţiona proprietăţi imobiliare: 51% dintre participanţii la sondaj se aşteaptă să fie cumpărători neţi de active imobiliare în 2023, în scădere faţă de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar şi faţă de cele din 2020, când 55% dintre participanţii la sondaj declarau că intenţionează să achiziţioneze proprietăţi imobiliare în 2021.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO