Business Internaţional

Valuri de avertismente de profit lovesc în lung şi în lat lumea corporate. Să vină o recesiune a veniturilor? În Germania şi Marea Britanie încolţeşte deja pericolul recesiunii economice

BASF nu este singura companie care acuză tensiunile comer­ciale provocate de preşedintele american Donald Trump, ci se alătură unui grup din ce în ce mai extins de firme mai mari sau mai mici din toată lumea

BASF nu este singura companie care acuză tensiunile comer­ciale provocate de preşedintele american Donald Trump, ci se alătură unui grup din ce în ce mai extins de firme mai mari sau mai mici din toată lumea

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2019, 23:07 1752

Un avertisment dur de profit emis de gigantul german al industriei chimice BASF a trimis unde de şoc pe pieţele de acţiuni europene. De­pen­dentă de industria manu­fac­tu­rieră, compania dă vina pe turbulenţele create de războiul co­mercial dintre marile economii ale lumii. BASF nu este singura companie care acuză tensiunile comer­ciale provocate de preşedintele american Donald Trump, ci se alătură unui grup din ce în ce mai extins de firme mai mari sau mai mici din toată lumea.

Dacă în sectorul corporate creşte riscul unei rece­siuni a profitului, în două dintre cele mai mari state europene, Marea Britanie şi Germania, există riscul unei recesiuni economice.

BASF este cel mai mare producător de chimicale din lume şi şi-a redus prognoza de profit pentru 2019 cu 30% faţă de nivelul din 2018. Băncile şi instituţiile de rating au reacţionat imediat, brutal, scăzând preţul ţintă al acţiunilor. În industria de profil, avertis­men­tele privind slăbiciuni economice se acumulează, inclu­siv de la producătorul german de lubrifianţi Fuchs Petrolub şi de la compania americană H.B. Fuller în contextul deteriorării activităţii din industria ma­nu­facturieră, scrie Bloomberg. Reducerea estimă­rilor de profit ale BASF subliniază dificultăţile din sec­tor în condiţiile în care cererea scade. Producţia in­dustrială globală a scăzut cu 6% în prima jumătate a acestui an, potrivit grupului german. În China, care are cea mai mare piaţă auto din lume, declinul este dublu. BASF se aşteaptă să elimine 6.000 de locuri de mun­că până la sfârşitul anului viitor. Asociaţia in­dus­triei chimice din Germania VCI a avertizat recent asu­pra scăderii ve­nitu­rilor din cauza încetinirii creş­terii economice, a slă­birii activităţii din industrie şi a in­cer­titudinilor cauzate de războiul comercial, notează Reuters. În sectorul auto german, producătorul de maşini Daimler, com­pa­nia părinte a Mercedes, a emis în ultimul an mai multe avertismente de profit, ultimul în iunie. Veniturile îi sunt afectate de efectele scan­dalului Dieselgate. De asemenea, Trump a ame­ninţat de mai multe ori că va suprataxa importurile de maşini germane.

Luna aceasta compania de tehnolo­gie industrială Hexagon din Suedia a avertizat asupra scăderii vân­zărilor deoarece războiul comercial a lovit in­dustria smartphone-urilor din China şi că va elimina 700 de locuri de muncă. CEO-ul Ola Rollen a ex­plicat pentru Reuters că luna iunie aduce în mod nor­mal 50%  din vânzările celei mai importante divizii, iar în iunie anul acesta „mai multe comenzi au fost re­trase sau amânate din cauza incertitudinilor din sec­torul electronicelor - producţia de telefoane mo­bile - din China“. Compania a început să simtă re­zul­tatele concrete negative ale războiului comercial, a mai spus Rollen. Hexagon produce senzori şi software pentru procesele de producţie industrială.

Vineri, compania sud-coreeană Samsung, unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri, electronice şi electrocasnice la nivel mondial, a prog­nozat un plonjon de 56% al profitului din al doilea tri­mestru în condiţiile în care preţurile au scăzut din cauza unei supraoferte de cipuri, iar SUA pune pie­dici afacerilor grupului telecom chinez Huawei. Samsung produce componente esenţiale pentru smartphone-urile marcă proprie şi pentru cele ale rivalilor. Şi în primul trimestru compania a surprins pieţele emiţând un avertisment de profit. Huawei este cel mai mare client al Samsung.

Acţiunile Apple, un alt mare producător de tele­foane şi dispozitive electronice inteligente, au început săptămâna în scădere după ce analiştii de la Rosen­blatt Securities au retrogradat titlurile, ei fiind îngri­joraţi de slăbirea cererii pentru  iPhone-uri şi de înce­ti­nirea creşterii veniturilor din servicii în a doua jumă­tate a acestui an.

Luna trecută, producătorul ame­rican de cipuri Broadcom a anunţat că un război comercial prelungit între SUA şi China şi blocarea afacerilor Huawei pot per­turba cererea de cipuri la nivel global şi poten­ţialul de profit pe termen lung al companiei. Huawei este unul dintre cei mai mari clienţi ai Broadcom. Compania de date financiare FactSet din SUA a aten­ţio­nat luna trecută că războiul comercial şi înce­tinirea globală pot declanşa un plonjon abrupt al pro­fiturilor multinaţionalelor americane. FactSet esti­mea­ză că pentru companiile care-şi obţin mai mult de jumătate din vânzări în afara SUA veniturile pot să scadă cu 9,3% în cel de-al doilea trimestru. Cele mai mari scăderi, de aproape 12%, ar trebui să se observe la companiile din sectorul tehnologiei informaţiei.

Situaţia este dificilă şi în transportul aerian. Luna tre­cută, transportatorul german Lufthansa a trimis unde de şoc în sectorul de profil diminuându-şi esti­marea de profit pentru anul acesta. Finanţele îi sunt ero­date de pierderile subsidiarei low-cost Eurowings, de preţurile reduse şi de scumpirea combustibilului. La începutul lunii trecute, companii aeriene din toată lumea şi-au redus prognozele de profit cu 21% din cauza războiului comercial şi a scumpirii petrolului. Comentarii pesimiste au emis în special Ryanair, din Irlan­da, şi France-KLM. Companiile aeriene euro­pene sunt prinse într-o bătălie a supremaţiei pe piaţă. Mai mulţi transportatori mici au falimentat în ultimii doi ani.

Un val de veşti proaste a lovit din plin China la începutul acestui an, când sute de companii au emis avertismente de profit pentru 2018. La un moment dat, într-o singură zi cel puţin 20 de firme au publicat avertismente.

Pe frontul economic, un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor arată că Marea Britanie s-ar putea să fi intrat în trimestrul doi în recesiune pentru prima dată în ultimii şapte ani. Pentru Germania, cea mai mare economie europeană, dar dependentă de comerţul internaţional, un indicator al Sentix privind dispoziţia investitorilor sugerează că recesiunea este inevitabilă. Alţi analişti sunt mai optimişti, deoarece, deşi industria are probleme, sectorul construcţiilor şi cel al serviciilor  continuă să fie puternice, beneficiind de mărirea veniturilor, de dobânzile scăzute şi de creşterea cererii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO