Business Internaţional

„Vânarea“ misteriosului creator al monedei virtuale Bitcoin a ajuns în Australia

„Vânarea“ misteriosului creator al monedei virtuale...

Autor: CătăIina Apostoiu

10.12.2015, 00:05 1377
Poate vă amintiţi valurile create în presă când Newsweek anunţa că a „descoperit“ creatorul monedei virtuale Bitcoin în persoana unui japonezo-american de 64 de ani care locuia în apropiere de Los Angeles.

Atunci, revista declara că l-a găsit pe misteriosul „Satoshi Nakamoto“, persoana al cărei nume este legat de crearea monedei.

„Descoperirea“ s-a dovedit a fi o pistă falsă, iar Dorian Nakamoto (cu numele de botez Satoshi) a ajuns să dea în judecată Newsweek după ce a declarat că viaţa i-a fost în întregime dată peste cap.

Acum, o nouă publicaţie, revista Wired, susţine că Satoshi Nakamoto este un pseudonim folosit de un criptolog australian  în vârstă de 44 de ani cu numele de Craig Steven Wright, potrivit BBC. „Wright fie a inventat bitcoin-ul, fie este un farsor strălucitor care vrea cu tărie să se creadă că el este inventatorul“, scriu Andry Greenberg şi Gwen Branwen.

Bitcoin este o monedă virtuală construită în jurul unui complicat protocol criptografic şi o reţea globală de computere care supraveghează şi verifică ce monede au fost cheltuite de către cine. Datorită caracterului anonim, bitcoin-ul este o alegere populară pentru activităţile ilegale pentru că este extrem de greu de descoperit cine utilizează Bitcoin.

Creatorul, sau poate creatorii, monedei se dovedesc la fel de greu de descoperit.

Revista Wired citează documente ieşite la suprafaţă despre care aceasta susţine că relevă discuţii între Wright şi avocaţii săi, în care acesta spune: „Am făcut tot posibilul să ascund că eu administrez Bitcoin din 2009“.

Blogul lui Wright a fost dez­activat la scurt timp după articolul din Wired, iar contul de Twitter al acestuia a fost şters complet.

Potrivit profilurilor online ce rămân online, Wright conduce DeMorgan, o companie cu sediul în Sydney care analizează „monedele alternative“.

Documentele ieşite la suprafaţă şi faptul că Wright deţine un volum uriaş de Bitcoin vin să susţină ceea ce scrie revista Wired. Dar, şi este un dar important, Wired avertizează în acelaşi timp că totul ar putea fi un fals. „Documentele ieşite la suprafaţă, neverificate, ar putea fi în întregime, sau parţial, false“, avertizează revista, care adaugă: „Atâta lucru este clar: Posibila farsă a lui Wright ar fi la fel de ambiţioasă ca şi moneda bitcoin.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO