Business Internaţional

Vanduta bucata cu bucata, AIG va fi o afacere profitabila

17.09.2008, 19:32 27

AIG desfasoara o varietate atat de larga de operatiuni - mergand de la leasing pentru aeronave pana la asigurari de viata pentru amerindieni si fonduri de pensii pentru profesori - incat o mare parte a diviziilor companiei s-ar putea dovedi extrem de atractive pentru investitori in conditiile in care ar fi scoase separat la vanzare, scrie International Herald Tribune.

Desi anumite operatiuni ale companiei au fost afectate de criza subprime, exista inca numeroase divizii, printre care cea de leasing si cea de asigurari de viata, care au ramas profitabile pe parcursul celor trei trimestre consecutive de pierderi inregistrate de companie, in ansamblu.

Varietatea de active detinute de asiguratorul american reflecta in buna masura filosofia de business a lui Maurice Greenberg, omul care a condus destinele companiei intr-una dintre cele mai prolifice perioade pentru aceasta.

Divizia de asigurari, care contabilizeaza aproape jumatate din veniturile companiei, ramane in continuare intr-o forma buna. Si asta in conditiile in care oficialii firmei sustin ca AIG este cea mai mare companie din segmentul american al asigurarilor industriale si comerciale.

Divizia de administrare de active - care include operatiuni de private banking si un administrator de fonduri mutuale - a inregistrat pierderi, dar nu este nici pe departe cea care a adus compania pe marginea falimentului. Divizia a raportat primele pierderi  in ultimul trimestru al anului trecut dupa o lunga perioada de prosperitate. In perioada aprilie-iunie 2008 a inregistrat o pierdere neta de 314 mil. dolari (203 mil. euro), suma care pe fondul unei asemenea crize pare una modesta. In acelasi timp, exista divizia de leasing pentru aeronave, care detine peste 900 de avioane si face parte din grupul de servicii financiare al companiei si, potrivit ultimelor rezultate oficiale, este inca profitabila.

Problemele financiare ale AIG au fost generate, in buna masura, de filiala londoneza a diviziei financiare, care inregistreaza o expunere semnificativa pe piata instrumentelor financiare bazate pe credite ipotecare, acelasi tip de active care a fortat Lehman Brothers sa ceara intrarea sub protectia legii falimentului.

Mai mult, compania este expusa si prin intermediul altor operatiuni specifice pietei imobiliare americane. Aceasta detine o divizie, American General Finance, care acorda credite ipotecare si care a fost puternic afectata de declansarea crizei subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO