Business Internaţional

Fără vânt, fără cărbune, fără gaze şi fără apă cu care să-şi genereze energie, Europa se îndreaptă spre o iarnă grea. Franţa blochează creşterile preţurilor la gaze şi electricitate până în primăvară. Oferta de gaze este redusă, oferta de cărbune este redusă, iar regenerabilele nu merg prea bine, aşa că suntem acum într-o situaţie nebunească

Fără vânt, fără cărbune, fără gaze şi fără...

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2021, 22:43 5478

Preţurile energiei ating record după record în Europa pe fondul unei combinaţii de factori. Producţia de energie eoliană s-a situat sub aşteptări, stocurile de gaze sunt sub media pentru această perioadă a anului în condiţiile în care cererea este în creştere puternică pe fondul redeschiderii economiilor, stocurile de cărbune se epuizează rapid odată cu repornirea de către unele ţări a centralelor bazate pe acest combustibil fosil, iar ţările nordice se confruntă cu o criză de apă, care amplifică presiunile asupra regiunii.

„Oferta de gaze este redusă, oferta de cărbune este redusă, iar regenerabilele nu merg prea bine, aşa că suntem acum într-o situaţie nebunească,“ a declarat Dale Hazelton, director în cadrul Wood Mackenzie, pentru Bloomberg.

În condiţiile în care frontierele crizei energiei din Europa se mută către nordul continentului, stocurile în scădere de apă exacerbează presiunile resimţite de această regiune.

Preţurile energiei au fost în septembrie de cinci ori mai ridicate decât în urmă cu un an în nord, impac­tul fiind resimţit de toată lumea. Inflaţia este în creştere dramatică.

Colţul nordic al Europei nu poate scăpa de penuria globală de gaze naturale şi cărbune, iar rezervele în scădere de apă erodează cea mai importantă sursă de electricitate a regiunii.

„Combinaţia de rezervoare hidro la niveluri scăzute şi stocuri europene de gaze reduse creează o furtună perfectă, preţurile ridicate ale cărbu­nelui şi carbonului adăugându-se peste toate acestea“, arată Mats Persson, de la Fortum Oyi.

Nivelurile hidro din Norvegia se situează la cel mai scăzut nivel din mai mult de un deceniu pentru această perioadă a anului.

În condiţiile adâncirii crizei energetice, guvernul francez a decis blocarea creşterii preţurilor gazelor şi electricităţii până la primăvară, relatează Financial Times.

Premierul francez Jean Castex a anunţat că după o deja programată majorare cu 12,6% a preţurilor gazelor la finalul săptămânii trecute, guvernul va bloca orice alte majorări până în luna aprilie.

Castex a anunţat de asemenea că guvernul va limita creşterea preţurilor electricităţi ce urmează a se produce în februarie la 4%, prin reducerea taxelor plătite pe energie.

Guvernul francez a introdus deja o subvenţie excepţională pentru energie de 100 de euro pentru cele mai sărace 5,8 milioane de gospodării ale ţării, reprezentând cheltuieli guvernamentale de 580 milioane de euro.

Castex a anunţat că dacă măsurile de îngheţare a preţurilor energiei nu vor reuşi să diminueze presiunea asupra gospodăriilor, guvernul va analiza creşterea plăţilor respective.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO