Business Internaţional

Vantul recesiunii bate puternic dinspre Europa de Vest

15.08.2008, 18:04 33

Economia Germaniei a scazut cu 0,5% fata de primul trimestru al acestui an, cand a inregistrat o crestere de 1,3%, conform datelor emise de biroul german de statistica.
Economistii se asteptau la un declin de 0,8%. Economia Germaniei a avut o crestere anuala ajustata la numarul de zile lucratoare de 1,7%. Aprecierea monedei europene si incetinirea ritmului de crestere economica la nivel global au dus la scaderea cererii pentru exporturile din Germania, in conditiile in care accelerarea inflatiei diminueaza puterea de cumparare a consumatorilor.
Declinul a fost cauzat, in cea mai mare parte, de scaderea activitatii de pe piata de constructii, a investitiilor si a cheltuielilor contribuabililor, spun oficialii biroului de statistica. Scaderea ratei importurilor a avut si ea un rol important in provocarea acestui declin.
Ministrul german al economiei Michael Glos a afirmat ca isi mentine estimarea de 1,7% privind cresterea economica din acest an. In cursul anului trecut, economia germana a crescut cu 2,5%.
PIB-ul Frantei a inregistrat si el o scadere de 0,3% comparativ cu primul trimestru al anului, cand urcase cu 0,4%, conform datelor emise de biroul de statistica din Paris. In ultimul an economia franceza a crescut cu 1,1%.
Consumatorii francezi isi micsoreaza cheltuielile, puterea de cumparare fiind acum mai mica din cauza inflatiei. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat, pe data de 7 august, ca economia din zona euro va avea un ritm de crestere "deosebit de slab" in cel de-al treilea trimestru al anului.
Si economia italiana s-a contractat in trimestrul al doilea, iar PIB a scazut cu 0,2% fata de primul trimestru, cand inregistrase o crestere de 0,7%. Si tarile din centrul si estul Europei au probleme economice. Economia ceha a inregistrat in al doilea trimestru al anului cea mai slaba rata de crestere din ultimii patru ani, in conditiile in care inflatia a restrictionat consumul.
Produsul Intern Brut a crescut cu 4,5% in perioada aprilie-iunie, urmand un trend descendent inceput in urma cu patru trimestre. Banca centrala a redus saptamana trecuta rata dobanzii pentru prima data din aprilie 2005 de teama unei aprecieri rapide a coroanei cehesti care ar avea impact negativ asupra cresterii economice si ar tempera consumul.
Economia Slovaciei a inregistrat cea mai scazuta rata de crestere din ultimii doi ani si jumatate. PIB-ul a urcat cu doar 7,6% fata de anul trecut, cea mai slaba evolutie din ultimele zece trimestre, comparativ cu cresterea de 8,7% inregistrata trimestrul trecut. Slovacia, care a urmeaza sa adopte moneda euro anul viitor, a beneficiat de pe urma deschiderii unor noi fabrici - de autoturisme - Kia Motors, de electronice - Sony si de furnizorii lor.
Economia statului slovac a continuat sa isi depaseasca principalii competitori - Ungaria si Cehia. Rata somajului s-a redus la 2,9%, numarul persoanelor angajate ridicandu-se la 2,23 milioane.
Economia Ungariei, care se reface inca dupa o perioada de crestere economica de aproape zero, a avut in al doilea trimestru un ritm de crestere mai accelerat decat cel previzionat, pe fondul unei productii agricole record si a unei relaxari fiscale ce vine dupa masurile de austeritate impuse anterior de guvern.
Produsul Intern Brut al Ungariei s-a majorat cu 2,2% in perioada aprilie-iunie, cea mai rapida crestere pe care a cunoscut-o din primul trimestru al anului trecut, si cu 0,5% mai mult fata de perioada ianuarie-martie.
Cresterea economica a fost incorsetata de la finalul anului 2006, ca urmare a masurilor luate de primul-ministru Ferenc Gyurcsany cu scopul de a reduce deficitul bugetar record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO