Business Internaţional

Vanzarile de autoturisme din Spania s-au redus cu 31% in iunie

17.07.2008, 17:49 15

Vanzarile de automobile din Europa a scazut cu 7,9% in luna iunie, pe fondul scumpirii combustibilului si al diminuarii cererii, in special in Spania si Italia, scrie Bloomberg.
Printre companiile cu cel mai mare declin s-a numarat si grupul Toyota Motor.
Numarul inmatricularilor de autovehicule a scazut pana la 1.427.008, de la 1.549.574, cat era in luna iunie a anului trecut, conform Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile. Vanzarile din prima jumatate a acestui an au coborat cu 2,2%, accelerand scaderea de la 0,7% a primelor cinci luni.
In Spania, unde prabusirea pietei imobiliare impinge economia catre recesiune, vanzarile de masini au scazut cu 31%, comparativ cu declinul de 14% al perioadei ianuarie-mai, iar in Anglia numarul inmatricularilor a scazut cu 6,1%.
"Producatorii de automobile din Asia sunt in plin picaj, pentru ca ei nu pun la dispozitie atat de multe motoare diesel, mai eficiente in privinta consumului", asa cum fac competitorii lor europeni, a spus analistul Credit Suisse din Londra, Arndt Ellinghorst.
Numarul inmatricularilor de automobile Toyota a scazut cu 18%, pana la 68.961, in ciuda introducerii pe piata a noului model Auris. Cota de piata a coborat si ea, de la valoarea de 6% a anului trecut, la cea de 4,8%. Rivalul japonez Honda Motor a avut si el un declin de 22% al numarului de inmatriculari, pana la 23.813, in vreme ce inmatricularile automobilelor fabricate de compania coreeana Kia Motors au insumat 21.060 in urma unei scaderi de 12%.
"Cresterea inflatiei si scumpirea combustibilului se numara printre principalii factori care influenteaza negativ numarul de inmatriculari", au declarat oficialii asociatiei europene. Un raport emis de Comisia Europeana pe data de 27 iunie mentioneaza ca increderea consumatorilor a atins un minim al ultimilor trei ani in cele 15 tari care au adoptat moneda unica.
Cresterea vanzarilor este aproape inexistenta in Germania si Franta, care in primele cinci luni ale acestui an au avut o crestere a numarului de inmatriculari de 4,2% si, respectiv, 5,2%. Numarul inregistrarilor de automobile noi din Germania, cel mai mare producator de masini al Europei, a crescut cu numai 1% in iunie, in timp ce in Franta acestea au urcat cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO