Business Internaţional

Varşovia vinde un gigant energetic celui mai bogat polonez

Varşovia vinde un gigant energetic celui mai bogat polonez

Autor: Gabriel Razi

31.10.2010, 23:44 24

Guvernul polonez i-a acordat miliardarului Jan Kulczyk drepturiexclusive de a negocia un acord de privatizare a Enea, al treileafurnizor de energie al ţării, scrie Bloomberg.
Decizia autorităţilor de la Varşovia elimină din cursa pentruaceastă achiziţie GDF Suez, cel mai mare furnizor de utilităţi dinFranţa.

Compania miliardarului, Kulczyk Holding, va avea rolul de girantpentru compania Eleckron, care trebuie să ajungă la un acord cuMinisterul Trezoreriei pentru achiziţia pachetului de acţiuni de51% până pe data de 3 noiembrie. Tranzacţia ar putea ajunge la 1,3miliarde de euro.

Balanţa s-a înclinat către compania miliardarului polonez şi pentrucă sindicatele angajaţilor de la Enea au declarat că preferă uninvestitor local în dauna unuia străin.
Arkadiusz Chojnacki, analist la Ipopema Securities Varşovia, adeclarat că "este de aşteptat ca Kulczyk să preia întreaga companiefiind susţinut şi de angajaţii Enea". Vânzarea companiei energeticeface parte dintr-un program guvernamental ce îşi propune să vândă oparte din activele controlate de stat pentru a strânge peste
6 miliarde de euro, ce urmează a fi folosiţi pentru acoperireadeficitului bugetar.
Autorităţile poloneze au solicitat câştigătorului licitaţiei săplaseze o ofertă pentru întreaga companie, care este cotată pebursa de la Varşovia la 2,61 miliarde de euro. Se pare cătranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an.

Încheierea unui acord i-ar permite companiei Vanttenfall să renunţela par­ticipaţia sa de 19% deţinută în cadrul Enea.
Îm prealabil compania energetică suedeză a anunţat că intenţioneazăsă se concentreze pe operaţiunile de pe piaţa locală, dar şi pecele din Germania şi Olanda.
Jan Bury, ministru adjunct al trezoreriei, a declarat că seaşteaptă ca statul să obţină un preţ cu 10%-20% mai mare decâtvaloarea actuală a acţiunilor.
Lupta pentru Enea, una dintre cele cinci companii energetice lacare statul polonez urmează să îşi vândă participaţia, s-a datîntre Kulczyk, GDF Suez şi alte patru companii.
Statul polonez urmează să vândă pachete de acţiuni şi la alţi marifurnizori de energie cum ar fi PGE, Tauron Polska Energia, PAK şiEnerga, pentru care speră să obţină 4 miliarde de euro.

Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez

Jan Kulczyk, născut la 24 iunie 1950, este unul dintre cei maicunoscuţi oameni de afaceri din Polonia, cu o avere estimată derevista americană Forbes la 2,1 miliarde de dolari. A absolvitUnivesitatea Economică din Poznan şi deţine titlul universitar dedoctor în drept internaţional de la Universitatea Adam Mickiewicz.Cu o istorie de trei generaţii în afaceri, Kulczyk pune pe picioareîn 1988 primul său business, compania Kulczyk Tradex, singurulimportator oficial al Volkswagen şi al Audi din Polonia în aceaperioadă. Tranzacţia care l-a făcut milionar a fost vânzarea a maimult de 1.000 de autoturimse către poliţia poloneză în 1992.Această tranzacţie, precum şi achiziţia a 51% din Euro AgroCentrum, unul dintre cei mai mari producători polonezi de bere, dela guvern au intrat în atentia autorităţilor privind acte decorupţie care nu au putut fi însă dovedite. În ultimii zece ani,omul de afaceri şi-a diversificat afacerile achiziţionând pachetede acţiuni în mai multe companii din domeniul telecomunicaţiilor,asigurărilor, fondurilor de pensii private sau cel petrolier.Istoria acuzaţiilor de corupţie a continuat şi în cazul unoradintre aceste tranzacţii, totul culminând cu zvonurile că ar fispion rus. Kulczyk a negat toate speculaţiile şi a transparentizatoperaţiunile companiilor pe care le controlează pentru a evita alteacuzaţii de corupţie în viitor. În 2007 a fost obligat să renunţela o parte din averea sa în urma divorţului de soţia sa, cu careare doi copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO