Business Internaţional

Vasilescu: Este mai mult decât ne aşteptam, tensiunile de pe pieţe ar putea dispărea într-un an, doi

Vasilescu: Este mai mult decât ne aşteptam, tensiunile de pe pieţe ar putea dispărea într-un an, doi

Adrian Vasilescu (Foto: Octav Ganea)

Autor: Neagu Lidia-Ileana

27.10.2011, 16:14 1997

Măsurile adoptate miercuri noapte de liderii zonei euro au rezolvat un val al crizei, iar tensiunile de pe pieţele financiare ar putea dispărea în totalitate într-un an sau doi, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guverantorului BNR, menţionând că deciziile au depăşit aşteptările.

"Este mai mult decât ne aşteptam (...) Tensiunile nu au cum să dispară pentru că nu a dispărut criza. S-a rezolvat un val al crizei sau mai bine zis a fost stăvilit un val al crizei. Criza are mai multe valuri, rând pe rând poate că vor fi rezolvate toate sau vor fi stăvilite toate şi ne aşteptăm ca într-un an sau doi să vorbim despre un vulcan stins", a spus Vasilescu.

Liderii zonei euro au decis la Bruxelles reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro, creşterea fondului UE de susţinere a statelor aflate în dificultate la 1.000 miliarde euro şi recapitalizarea băncilor europene cu 106 miliarde euro.

Planul privind recapitalizarea băncilor include şi o clauză de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele membre, pentru a evita presiunea pe pieţele de credit şi, implicit, pe economia reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO