Business Internaţional

Vedeţi aici declaraţia comună a liderilor UE după prima zi a summitului de la Bruxelles

09.12.2011, 08:20 834

Liderii Uniunii Europeni au convenit în această dimineaţă asupra unui nou pact fiscal prin ca să asigure disciplina bugetară, eşuând în acelaşi timp să convină asupra schimbării tratatului Uniunii.

Astfel, înţelegerea ar putea implica acum doar cele 17 ţări din zona euro plus oricare altele care sunt dornice să se alăture, au declarat diplomaţii.

Vedeţi aici declaraţia comună a liderilor europeni după întâlnirea de joi noapte

Liderii UE au convenit asupra unor sancţiuni ce vor fi aplicate automat pentru ţările din zona euro care vor încălca limitele de deficit impuse prin acest pact fiscal dacă trei sferturi din state nu se opun sancţionării şi au aprobat ca o nouă regulă fiscală să fie menţionată în constituţiile naţionale. "Imediat ce un stat membru este recunoscut ca încălcând pragul de 3% stabilit de Comisie, vor exista consecinţe automate, doar dacă o majoritate a ţărilor din zona euro nu se opune. Paşii şi sancţiunile propuse sau recomandate de Comisie vor fi adoptate dacă nu va exista o majoritate a ţărilor din zona euro care să se opună", se arată în declaraţia comună a liderilor europeni.

După 10 ore de discuţii care au continuat până dimineaţa devreme, liderii europeni au decis ca fondul permanent de salvare, Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM) să aibă o limită de creditare de 500 de miliarde de euro, aşa cum a insistat Germania.

De asemenea nu va primi licenţă de bancă, ceea ce i-ar fi permis să obţină bani de la BCE.

"Convenim asupra accelerării intrării în acţiune a tratatului privind Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM). Tratatul va acţiona imediat ce statele membre care reprezintă 90% din capital l-au ratificat. Obiectivul nostru comun este formarea ESM în iulie 2012".

"Pe termen lung, vom continua să lucrăm pentru adâncirea integrării fiscale pentru a oglindi astfel gradul de interdependenţă. Aceste teme vor face parte din raportul preşedintelui Consiliului European, realizat în colaborare cu preşedintele Comisiei şi preşedintele Eurogroup în martie 2012. Aceştia vor raporta de asemenea relaţiile dintre UE şi zona euro", se mai arată în raport.

Formarea ESM vine în paralel cu renunţarea la implicarea sectorului privat în salvarea Europei. "În privinţa implicării sectorului privat, am realizat o schimbare majoră a doctrinei: de acum vom adera stric la principiile şi practicile FMI. Sau, ca să fiu mai direct: prima noastră acţiune de apelare la sectorul privat, care a avut efecte extrem de negative asupra pieţelor de obligaţiuni, s-a încheiat în mod oficial", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO