Business Internaţional

Venezuela este la limită: Inflaţia a ajuns la 380.000% şi criza intensifică piaţa neagră

Venezuela este la limită: Inflaţia a ajuns la 380.000% şi criza intensifică piaţa neagră

Autor: Iulian Tenchiu

02.03.2019, 09:00 11314

Venezuela se află intr-o stare critică, oamenii au ajuns în situaţia în care sunt nevoiţi să fure pentru a supravieţui. Nicolas Maduro, actualul preşedinte, refuză ajutorul americanilor în timp ce ţara se luptă cu o rată a inflaţiei de 380.000%, relatează Bloomberg.

Criza Venezuelei a început in 2013 atunci când preţul petrolului a scăzut foarte mult, afectând exporturile acestei ţări şi veniturile guvernamentale. Problema petrolului corelată cu deciziile lui Maduro în privinţa salariilor, pe care le-a majorat anul trecut cu 30%, a dus la creşterea inflaţiei, ce şi-a continuat galopul până astăzi, ajungând la o rată de 380.000%.

Venezuelenii sunt forţaţi să fure pentru a supravieţui în timp ce bunurile produse în ţară sunt vândute la preţuri exagerate în pieţele din Puerto  Satander şi Columbia. Pe lânga alimente, o altă problemă a celor din Venezuela este reprezentată de benzină, lipsurile apărute au dus la dezvoltarea pieţei negre.

În cadrul crizei, americanii s-au implicat trimiţând ajutoare umanitare, blocate la vămile statului din ordinul lui Nicolas Maduro. Acesta consideră ca situaţia în care se află ţara este cauzată de opoziţie şi de interesele pe care le are SUA.
 

Principalul rival al preşedintelui Maduro este Juan Guaido, preşedintele Adunării Nationale şi preşedintele interimar al Venezuelei parţial recunoscut la 23 ianuarie 2019. Acesta susţine protestele şi încurajează cetăţenii să facă presiuni asupra guvernului pentru ca ajutoarele americane poată pătrunde în ţară.

La momentul actual Venezuela se confruntă cu colapsul economic datorită inflaţiei, iar situaţia celor din ţară nu pare să se îmbunătăţească.

 
AFACERI DE LA ZERO