Business Internaţional

Venezuela se întoarce la troc: Guvernul le vinde aur pensionarilor, cu care să-şi cumpere maşini şi alte bunuri

Venezuela se întoarce la troc: Guvernul le vinde aur...

Autor: Alex Ciutacu

28.08.2018, 12:24 1857

Preşedintele Nicolas Maduro a anunţat că Venezuela va începe să vândă certificate susţinute de lingouri de aur drept mecanism de economisire, începând de luna viitoare, potrivit Bloomberg.

Certificatele, susţinute de bucăţi de 1,5 grame şi 2,5 grame de aur, servesc drept un instrument pentru pensionari şi pentru alţi cetăţeni prin care să economisească şi prin care să obţină linii de credit pentru a-şi cumpăra maşini şi alte bunuri, a transmis Maduro într-un discurs public.

Aurul trebuie să servească drept un mod mult mai stabil pentru cetăţenii Venezuelei să îşi păstreze finanţele în contextul în care inflaţia se menţine la circa 100.000% şi se îndreaptă spre 1.000.000%, potrivit estimărilor FMI.

„Am găsit formula prin care să avansăm către socialism, egalitate şi dezvoltarea forţelor productive ale naţiunii”, spune Maduro.

La începutul lunii Maduro a anunţat o devalorizare de 95% a monedei şi o creştere a salariului minim cu peste 3.000%, decizii care au reprezentat o acceptare tacită a ratei de schimb de pe piaţa neagră.

Aceste anunţuri au fost acompaniate de lansarea noilor bancnote, denominate cu cinci zerouri pentru a uşura tranzacţionarea şi comerţul – este a doua oară când Venezuela ia o măsură de acest gen în ultimii zece ani.

Începând cu data de 11 septembrie, certificatele susţinute de aur vor fi vândute la circa 3.500 de bolivari şi 5.800 de bolivari, în funcţie de greutatea lingoului pe care îl au în spate.

În cadrul discursului public Maduro l-a numit pe William Contreras ca şef pentru noua structură numită Ministerul de Comerţ Interior. Contreras a fost directorul autorităţii de preţuri din Venezuela.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO