Business Internaţional

Veniturile producătorilor de petrol din SUA s-au ridicat la 200 miliarde de dolari

Veniturile producătorilor de petrol din SUA s-au ridicat...

Autor: Iulian Moşneagu

06.11.2022, 15:28 56

Producătorii de petrol din SUA au obţinut profituri de peste 200 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în Ucraina, profitând de o perioadă de turbulenţe geopolitice care a zguduit piaţa globală a energiei şi a făcut ca preţurile să crească vertiginos.

Veniturile nete agregate ale companiilor de petrol şi gaze listate la bursă care operează în SUA s-au ridicat la 200,24 miliarde de dolari în al doilea şi al treilea trimestru al anului, potrivit unei analize a rapoartelor de profit şi a estimărilor realizate de S&P Global Commodity Insights pentru Financial Times.

Cifra - care include supermajori, grupuri integrate de dimensiuni medii şi operatori de şisturi mai mici şi independenţi - marchează cele mai profitabile şase luni înregistrate vreodată de sector şi îl plasează pe acesta pe drumul spre un an fără precedent.

„Fluxul de numerar operaţional va fi probabil un record - sau cel puţin foarte aproape de acesta - până la sfârşitul anului”, a declarat Hassan Eltorie, director executiv pentru cercetare la S&P.

Acest profit a înfuriat Casa Albă, în condiţiile în care preţurile ridicate ale petrolului afectează cifrele din sondaje ale democraţilor înainte de alegerile legislative de săptămâna viitoare.

Preşedintele Joe Biden a calificat în această săptămână câştigurile supradimensionate drept „câştiguri de război” şi a acuzat companiile că „profită” de invazia Moscovei. Dacă acestea nu vor investi banii în pomparea mai multor cantităţi de petrol pentru a reduce preţurile la pompă, el a declarat că va cere Congresului să le lovească cu taxe mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO