Business Internaţional

Veste proastă pentru pieţe: Economia SUA a scăzut neaşteptat în ultimul trimestru din 2012. Investitorii aşteaptă conferinţa de astăzi a Fed

Veste proastă pentru pieţe: Economia SUA a scăzut...

Autor: Andrei Chirileasa

30.01.2013, 16:32 1232

Economia SUA a scăzut cu 0,1% în trimestrul al patrulea al anului trecut, infirmând chiar şi cele mai pesimiste prognoze ale analiştilor care estimau o creştere medie de 1,1%.

Evoluţia este şi mai slabă raportată la trimestrul al treilea, când PIB-ul SUA a crescut cu 3,1%, şi arată că sutele de miliarde de dolari pe care Fed, banca centrală a SUA, continuă să le pompeze în economie, nu reuşesc să aducă revenirea economică aşteptată.

Ştirea a adus scăderi pe bursele europene, în timp ce cotaţiile futures ale indicilor americani indicau că şi pieţele din SUA urmau să deschidă în scădere. Asta după un raliu consistent în ultimele săptămâni, care au dus indicii americani foarte aproape de maximele istorice din 2007.

Tot mai mulţi analişti atrag atenţia însă că creşterea burselor americane nu este susţinută de creşterea economiei, ci doar de infuziile de bani noi ale Fed. Astfel, orice indicaţie că Fed îşi va tempera infuziile de capital ar putea avea efecte negative pe pieţele de capital.

Fed încheie astăzi o şedinţă maraton de politică monetară, care a durat două zile şi urmează să anunţe concluziile. Pieţele aşteaptă cu încordare conferinţa de presă a şefului Fed, iar investitorii vor cântări fiecare cuvânt al acestuia pentru a încerca să ghicească în ce direcţie vor merge preţurile acţiunilor în următoarea perioadă.

"Considerând fundamentele globale modeste şi preţurile activelor de risc nejustificat de mari, alături de sentimentul că nimic nu poate afecta creşterea preţurilor, la fel ca înaintea colapsului din 2007-2008, probabil suntem aproape de maxime şi de un nou val de panică în pieţele financiare. Atunci când balanţa dintre lăcomie şi teamă se va înclina în favoarea celei din urmă, este foarte posibil să asistăm la o schimbare dramatică de sentiment, iar lipsa de responsabilitate şi inconştienţa vor fi plătite de ultimii cumpărători", consideră specialiştii în piaţa de capital ai companiei Admiral Markets, una dintre cele mai mari firme de intermediere pe piaţa Forex din regiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO