Business Internaţional

Vestea că BCE ar putea majora dobânzile la euro mai repede decât aşteptările a dus la creşterea euro şi scăderea randamentului obligaţiunilor

Dobânzile negative pun presiune pe marjele de profit ale băncilor pentru că aces­tea nu pot în general trece costurile mai departe către clienţi

Dobânzile negative pun presiune pe marjele de profit ale băncilor pentru că aces­tea nu pot în general trece costurile mai departe către clienţi

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2017, 00:06 893
Moneda unică europeană a atins un maxim pe trei săptămani în raport cu dolarul, iar randamentele obligaţiunilor guverna­men­tale germane au avansat la sfârşitul săptămanii trecute după ce mai multe surse au declarat că Banca Centrală Europeană a luat în discuţie posibilitatea majorării dobânzilor înainte de finalul programului său de relaxare cantitativă, scrie Reuters. Potrivit surselor citate, unii strategi BCE au discutat pe marginea posibilităţii majorării ratelor de la minimele actuale înainte de finalul QE, însă discuţia a fost una scurtă şi nu a existat susţinere generală pentru această idee. Moneda euro, aflată deja în creştere vineri, a adăugat încă 0,4%, atingand 1,0669 în raport cu dolarul, cel mai ridicat nivel din 17 februarie.

Randamentul obligaţiunilor guvernamen­tale germane pe 10 ani a atins maximul zilei de 0,48%, iar majoritatea celorlalte obliga­ţiuni guvernamentale din zona euro au avansat cu 4-5 puncte bază. După ani de stimulente extraordinare menite să combată problemele economice şi ameninţarea deflaţiei, un proces constant de redresare economică oferă în sfarşit oficialilor motive să ia în considerare o normalizare a politicii monetare. Dacă majorarea dobanzilor înaintea sfarşitului QE ar fi considerată o soluţie realistă, aceasta ar marca o deviere de la calendarul oferit de preşedintele BCE Mario Draghi cu privire la majorările de dobanzi din martie 2016, cand acesta a redus dobanda de referinţă la minus 0,4%, scrie Bloomberg.

Parte a motivului pentru care s-a luat în discuţie posibilitatea majorării dobanzilor înainte de finalul programului de achiziţii de obligaţiuni de 2.280 miliarde de euro este legat de structura economiei zonei euro, spun surse citate de Bloomberg. Dobanzile negative pun presiune pe marjele de profit ale băncilor pentru că aces­tea nu pot în general trece costurile mai departe către clienţi, iar acest lucru poate restrange creditarea companiilor şi gos­podăriilor. Potrivit unor indicatori, există posibilitatea unei majorări a dobanzilor în 2018, iar BNP Paribas a anticipat că dobanda de referinţă va fi majorată în septembrie acest an. În prezent, se intenţionează ca programul QE să funcţioneze pană la sfarşitul acestui an cel puţin. Deşi BCE a convenit menţinerea dobanzilor la minime record în ultima şedinţă de politică monetară, şeful băncii Mario Draghi, a declarat că banca nu mai este sub presiune puternică pentru a adopta noi stimulente şi că strategii "nu estimează că vor fi necesare noi reduceri de dobanzi", potrivit Financial Times. Investitorii au considerat comentariile acestuia drept un semn că BCE se pregăteşte să-şi restrangă programul de achiziţii de obligaţiuni început cu doi ani în urmă pentru a diminua costurile de finanţare în zona euro în scopul stimulării economiei reale. 

Schimbarea de ton a BCE survine în condiţiile în care inflaţia a urcat peste ţinta băncii de 2% pentru prima dată în patru ani, sporind presiunea exercitată de criticii germani asupra BCE de a înăspri politica monetară. În urma declaraţiilor şefului BCE, aşteptările pieţei privitoare la o majorare de dobanzi pană în august 2018 au crescut la 68% şanse de la 31% săptămana trecută. "Mesajul a fost unul foarte subtil", a declarat Cathal Kennedy, economist la RBC, citat de Financial Times. "A fost doar o confirmare subtilă a faptului că reducerea dobanzilor a fost scoasă din discuţie, însă a fost luat drept un semnal că era stimulentelor extraordinare se apropie de sfarşit".

Preşedintele BCE a avertizat că deşi "riscurile deflaţiei au dispărut în mare măsură", el nu este pregătit încă să "declare victoria pe frontul inflaţiei". Pentru ca acest lucru să se întample, salariile angajaţilor din regiune ar trebui să avanseze într-un ritm mai rapid.

Vorbind în apărarea politicii ultra-relaxate a băncii, Draghi a evidenţiat drept efecte ale acesteia creşterea trimestrială constantă din 2015, reducerea şomajului la cel mai scăzut nivel din 2009 şI cel mai susţinut optimism economic din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO