Business Internaţional

Veşti bune: Economia Statelor Unite a creat 273.000 noi locuri de muncă în februarie, în creştere faţă de luna precedentă

Veşti bune: Economia Statelor Unite a creat 273.000 noi...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

06.03.2020, 16:49 149

Numărul de locuri de muncă a crescut semnificativ, în SUA, în luna februarie, ceea ce dă un impuls economiei Statelor Unite într-o perioadă în care incertitudinile cu privire la epidemia de coronavirus au speriat investorii, a comunicat, vineri, Reuters. 

Per total, economia Statelor Unite a creat 273.000 de noi locuri de muncă în cea de-a două lună din an, cu mult peste aşteptările economiştilor. Raportul lunar al Departamentului american pentru Muncă, publicat vineri, indică totodată că salariile au crescut în februarie cu 0,3%, faţă de 0,2%, în ianuarie şi că rata şomajului a revenit la minimul ultimilor 50 de ani, de 3,5%. Creşterea salariilor este şi o urmare a faptului că angajaţii au muncit mai multe ore în februarie, decât în ianuarie.

Deşi raportul nu cuantifică impactul epidemiei de coronavirus, care a început să se răspândească în Statele Unite în finalul lunii februarie, nu există semne că epidemia a lovit piaţa muncii. Numărul concedierilor a fost redus, iar IMM-urile şi companiile din sectorul serviciilor, care reprezintă 70% din economia americană, au continuat angajările.

Fed, sistemul de bănci centrale al Statelor Unite, a redus, marţi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la intervalul de 1,00-1,25%, într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă. Într-o conferinţă de presă, preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că bazele economiei americane continuă să fie solide, dar a recunoscut că „epidemia de coronavirus presupune riscuri la adresa activităţii economice".

În luna februarie, numărul de locuri de muncă din segmentul transporturilor a scăzut cu circa 4.000, acesta fiind cel mai probabil un efect timpuriu al epidemiei de coronavirus. Cu toate astea, în majoritatea sectoarelor economice numărul de locuri de muncă a crescut în ultima lună, pe primul loc aflându-se sectorul construcţiilor, cu aproape 90.000 de noi angajări.

În SUA, ritmul angajărilor a fost solid şi în ianuarie, cu 225.000 de noi angajări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO