• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Veşti proaste pentru vecinii bulgari: Comisia Europeană şi BCE afirmă că Bulgaria nu este pregătită să adere la zona euro

Veşti proaste pentru vecinii bulgari: Comisia Europeană şi BCE afirmă că Bulgaria nu este pregătită să adere la zona euro

Autor: Teodora Marinescu

24.05.2018, 11:23 166

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au afirmat că Bulgaria, care vrea să adopte moneda unică până la încheierea mandatului său la preşedinţia Consiliului UE, nu este pregătită să adere la zona euro, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

În urma analizării compatibilităţii legale a statului bulgar şi îndeplinirii criteriilor de convergenţă, "Comisia consideră că Bulgaria nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru a adopta euro", se arată în raport.

Raportul formează o bază pentru decizia Consililui UE dacă va aproba sau nu aderarea statelor din Blocul comunitar la zona euro.

Într-un comunicat separat, Banca Centrală Europeană a afirmat aceeaşi concluzie.

"Legislaţia Băncii Naţionale a Bulgariei, BNB, combaterea corupţiei şi legislaţia privind instituţiile de credit nu îndeplinesc toate cerinţele privind independenţa băncii centrale, interdicţia de finanţare monetară şi integrarea legală în sistemul euro", se arată în raportul publicat de BCE.

Comisia a afirmat că Bulgaria îndeplineşte câteva condiţii privind finanţele publice şi criteriul stabilităţii preţurilor, însă cele două instituţii europene nu recomandă invitarea Bulgariei în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-II). Comisia a reamintit că este nevoie ca un stat să participe la acest mecanism pentru cel puţin doi ani înainte de a putea adera la zona euro.

"Este nevoie de mai mult progres în adresarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar şi în completarea reformei privind insolvenţa", se mai arată în raportul Comisiei.

Cu toate acestea, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, în urma summitului între UE şi statele din Balcanii de Vest, că Franţa speră ca Sofia să se alăture în curând Mecanismului Ratelor de Schimb.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270