Business Internaţional

Veşti rele continuă să vină din Italia, întunecând şi mai mult perspectivele zonei euro

Veşti rele continuă să vină din Italia, întunecând...

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2019, 00:04 849

Vânzările de retail din zona euro au scăzut în decembrie.

În Italia, declinul suferit de sectorul manufacturier s-a extins şi la sectorul serviciilor la începutul acestui an, fragilizând şi mai mult situaţia economică a zonei euro, scrie Bloomberg.

Activitatea de business a furnizorilor italieni de servicii s-a contractat în ianuarie şi a forţat companiile să-şi reducă personalul pentru prima dată în peste doi ani, a indicat indicele PMI al IHS Markit. Firmele au indicat cererea internă mai slabă şi un declin al comenzilor la export drept factori pentru disponibilizări.

Deşi situaţia Italiei este îndeosebi una fragilă, nici celelalte mari economii ale zonei euro nu sunt scutite de probleme.

Industria germană este profund marcată de dificultăţile constructorilor auto în a se conforma noilor teste de emisii, dar şi de încetinirea comerţului mondial. În Franţa, cheltuielile consumatorilor au fost erodate de protestele violente împotriva guvernului.

La nivelul zonei euro, sectorul de business a înregistrat cea mai slabă creştere de la mijlocul anului 2013 la începutul acestui an după ce cererea a scăzut pentru prima dată în patru ani, încetinirea sectorului manufacturier infectând şi serviciile, scrie Reuters.

Indicatorii sugerează de asemenea că nu va exista o schimbare în bine pe termen scurt.

Indicatorul PMI compozit al IHS Markit pentru zona euro a coborât la 51,0 în ianuarie de la 51,1 în decembrie, cel mai scăzut nivel din iulie 2013.

ìIndicatorul sugerează că economia zonei euro continuă să încetinească şi că anticipata redresare a activităţii nu se produceî, spune Peter Dixon din cadrul Commerzbank.

Vânzările de retail din zona euro au scăzut, conform aşteptărilor, în decembrie.

Potrivit IHS Markit, creşterea pe primul trimestru s-ar putea situa la numai 0,1% în zona euro, cu mult sub nivelul de 0,4% anticipat luna trecută de economiştii chestionaţi de Reuters.

În condiţiile intensificării temerilor privitoare la un viitor declin al zonei euro, încrederea investitorilor în regiune a atins cel mai scăzut nivel din ultimii peste patru ani, potrivit Financial Times. Indicele Sentix pentru zona euro a coborât  la -3,7% în februarie de la -1,5% cu o lună în urmă, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2014, aceasta fiind a şasea scădere consecutivă.

În acelaşi timp, indicatorul privind climatul economic al institutului german Ifo a înregistrat primul nivel negativ pentru zona euro din 2014 la -11,1%, scrie Independent. Ifo a anunţat că experţii săi sunt ìdin ce în ce mai pesimişti în legătură cu perspectivele privind exporturile, investiţiile şi consumul privatî.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO