Business Internaţional

Veşti rele şi veşti bune de pe cea mai mare piaţă pentru exporturile României

Veşti rele şi veşti bune de pe cea mai mare piaţă...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2021, 00:05 832

În economia Germaniei, cea mai mare din Europa, inflaţia a atins un maxim pe 13 ani, pe fondul redresării, al preţurilor ridicate la energie şi blocajelor existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare, iar motorul acesteia, sectorul manufacturier, riscă să frâneze procesul de recuperare din cauza crizei mondiale la nivel de aprovizionare. Pe de altă parte, şomajul a atins cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei, cheltuielile consumatorilor continuă să susţină economia, iar încrederea oamenilor de afaceri în cea mai mare economie europeană se situează la maximul ultimelor 16 luni.

Inflaţia din Germania a atins cel mai ridicat nivel din 2008, creşterea acesteia fiind impulsionată de revenirea activităţii economice, creşterea preţurilor energiei şi perturbarea lanţurilor de apro­vizionare, notează Financial Times. Indicatorul armonizat al preţurilor de consum din Germania a urcat la 3,4% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în creştere de la 3,1% în iulie.

Creşterea va intensifica probabil temerile că politica monetară ultra-relaxată a zonei euro ar putea determina o supraîncălzire a celei mai mari economii din regiune.

Ultima dată când inflaţia germană a atins 3,4% a fost înaintea crizei financiare din 2008. Acum, aceasta avansează mai rapid decât în majoritatea celorlalte ţări în parte din cauza unor efecte excepţionale, cum ar fi inversarea reducerii temporare a TVA de anul trecut.

Măsura de reducere a TVA şi scăderea preţurilor petrolului se vor reflecta într-o inflaţie mai mare pentru tot restul anului, potrivit Biroului German de Statistică. Preţurile bunurilor fabricate în special sunt împinse în sus în condiţiile în care fabricile germane se confruntă cu costuri în creştere accelerată şi penurii de materii prime şi componente, cât şi cu blocaje pe rutele de transport.

Sectorul manufacturier, motorul economiei germane, devine astfel o frână, ameninţând procesul de redresare a ţării, scrie Bloomberg. Companii ca Siemens şi BMW se tem că problemele vor persista şi anul viitor sau poate şi mai mult.

Astfel de temeri întăresc avertismentul băncii centrale germane potrivit căruia creşterea economiei germane din acest an s-ar putea situa sub estimarea de 3,7% lansată în iunie.

„În lunile următoare, blocajele care vor persista probabil ar putea genera noi creşteri de preţuri pentru unele bunuri, împingând inflaţia, în funcţie de evoluţia preţurilor energiei, către 4,5% sau chiar 5%“, a declarat Ralph Solveen, economist la Commerzbank, pentru Financial Times.

În Germania, facturile la electricitate ating maxime recorduri. Unul din principalii factori din spatele creşterii preţurilor electricităţii în Germania în ultimii 20 de ani are legătură cu taxe în creştere. Însă majorările mai recente au legătură cu creşterea preţurilor pe bursele de energie, printre alţi factori, potrivit The Local.

Dintre veştile bune, şomajul din Germania a scăzut pentru a patra lună consecutiv în condiţiile în care companiile au continuat să se refacă de pe urma restricţiilor coronavirus, scrie Bloomberg. Rata şomajului a atins 5,5% în august, cea mai scăzută din martie anul trecut.

Economia germană este pe cale să revină la dimensiunea de dinaintea pandemiei în lunile următoare, în pofida creşterii nesiguranţei în ultima vreme. Cheltuielile consumatorilor au susţinut economia în trimestrul al doilea.

În acelaşi timp, încrederea oamenilor de afaceri în economia germană a depăşit în august aşteptările şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, semn că cea mai mare economie europeană capătă forţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO