Business Internaţional

Veştile rele continuă să se adune pentru cea mai mare economie europeană, Germania

Veştile rele continuă să se adune pentru cea mai mare...

Autor: Catalina Apostoiu

20.02.2020, 00:05 3383

Companii de top din Germania, cea mai mare economie a Europei, au emis un număr record de avertismente privitoare la profit şi vânzări în 2019, constructorii auto în special fiind forţaţi să-şi revizuiască ţintele în faţa declinului pieţei auto mondiale şi tensiunilor comerciale dintre SUA şi China. 

Un alt avertisment privitor la starea extrem de fragilă a eco­nomiei germane vine din partea unui grup important de lobby, care arată că aceasta va bate probabil pasul în acest an.

Peste 170 de estimări negative au fost emise de cele peste 300 de companii listate în cadrul indicilor premium germani, potrivit datelor EY citate de Financial Times. Numărul reprezintă o creştere de 25% faţă de 2018 şi cel mai ridicat din cel puţin 8 ani.

În medie, companiile germane şi-au redus ţintele de profit cu 37%. Analiza vine în contextul în care mai multe multinaţionale germane sunt aşteptate să raporteze scăderi de profit din cauza efectelor epidemiei de coronavirus asupra lanţurilor globale de aprovizionare.

Între timp, piaţa auto europeană s-a contractat cu 7,5% în ianu­arie, scăzând cu un procent similar în Germania, amplificând astfel temerile industriei privitoare la capacitatea sa de a finanţa tranziţia către autovehiculele electrice.

După semne iniţiale de redresare apărute către sfârşitul anului 2019, veşti rele continuă să apară cu privire la economia germană. Exportatorii sunt puternic afectaţi de închiderile de fabrici pe fondul coronavirusului, în timp ce investiţiile şi planurile privind angajările sunt puse pe pauză pe fondul nesiguranţei în creştere.

În timp ce banca centrală germană încearcă în continuare să vadă semne încurajatoare, argumentând că încrederea şi-a revenit de la minimele de anul trecut, ultimul raport al DIHK este extrem de sumbru, scrie Bloomberg.

Deşi grupul şi-a crescut estimările pe 2020, o mare parte din creşterea de 0,7% se va datora unor efecte statistice şi numărului suplimentar de zile lucrătoare, a avertizat acesta.

Guvernul german este mai optimist, majorându-şi luna trecută proiecţia de creştere pe 2020 cu o zecime de punct procentual la 1,1%.

Indicatorii privitori la încredere s-au prăbuşit de la izbucnirea epidemiei din China, iar aşteptările pentru sectoarele dependente de exporturi s-au deteriorat dramatic. Şi totuşi, nu coronavirusul este cea mai mare provocare pentru Germania.

Ţara se confruntă cu o serie de probleme structural, inclusiv tranziţia producătorilor auto către maşini electrice, digitalizarea, tranziţia către energie mai verde şi criza forţei de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO