Business Internaţional

Vestul începe să-şi închidă porţile în faţa investiţiilor chinezeşti

Vestul începe să-şi închidă porţile în faţa...

Autor: Catalina Apostoiu

02.08.2018, 00:04 581

La aproape 40 de ani după ce China a început să-şi deschidă economia pentru Vest, SUA şi Europa iau măsuri pentru a-şi închide porţile în faţa poftei crescute pentru achiziţii a investitorilor chinezi, scrie Financial Times.

Marile fonduri de stat şi companii chineze resimt atitudinea mai rece a SUA, Marii Britanii şi Germaniei faţă de achiziţiile de active corporate vitale de către instituţii chineze. Beijingul a anunţat la rândul său propuneri de extindere a gamei de investiţii străine acoperite de procesul de revizuire intern pe motive de securitate naţională.

Până acum, investitorii chinezi percep SUA ca fiind mult mai restrictivă decât Europa.

Înăsprirea poziţiei Vestului faţă de China marchează o schimbare radicală în contractul de 40 de ani al Beijingului cu lumea. În decembrie 1978, Deng Xiaoping, liderul de atunci al Chinei, iniţia o eră de reforme şi deschidere. Rezultatul esenţial era că Vestul urma să asigure că pieţele sale rămân  deschise pentru China. Acum însă porţile Vestului încep să se închidă.

Un raport recent al Rhodium Group relevă că investiţiile chineze din America de Nord s-au prăbuşit la un minim pe 7 ani în prima jumătate a acestui an. Investiţiile chineze totale din SUA şi Canada s-au situat la doar 2 miliarde $, în scădere cu 92% faţă de S1 al anului trecut.

Spre deosebire, Europa a absorbit investiţii chineze de aproximativ 12 miliarde de dolari, de şase ori nivelul celor din America de Nord. În plus, Europa a primit 20 de miliarde de dolari în tranzacţii M&A chineze anunţate, cu mult peste cele de 2,5 miliarde $ anunţate în America de Nord în S1.

Însă şi unele capitale europene şi-au înăsprit recent politicile privind investiţiile chineze.

Marea Britanie şi-a anunţat intenţia de a spori puterile guvernului de a stopa achiziţii străine de active britanice pe motive de securitate naţională.

În Germania, guvernul a cerut recent băncii de dezvoltare de stat KfW să preia un pachet de 20% din acţiunile 50Hertz pentru a stopa achiziţia acestei companii de către un investitor chinez. Berlinul este de asemenea aşteptat să blocheze achiziţia de către investitori chinezi a Leifeld Metal Spinning. Acţiunile nemţilor sunt fără precedent.

În SUA, Donald Trump este aşteptat să promulge măsuri de extindere a puterii Comitetului pentru Investiţii Străine din SUA care analizează investiţiile străine din punct de vedere al pericolului prezentat de acestea pentru securitatea naţională.

Pang Zhongying de la Ocean University din Qingda spune însă că guvernul chinez nu ar trebui să aibă o reacţie exagerată faţă de poziţia mai dură a SUA şi Europei.

“Ţările au un drept suveran de a desfăşura anchete pe motive de securitate naţională. Dacă China se va răzbuna prin impunerea de inspecţii mai stricte ale investiţiilor străine, aceasta va distruge eforturile anterioare de deschidere şi atragere de capital străin”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO