Business Internaţional

Viaţa în Tunisia „democrată“: protestele au devenit un mod de viaţă pentru unii

Viaţa în Tunisia „democrată“: protestele au devenit un mod de viaţă pentru unii

Zine al-Abidine Ben Ali, fostul preşedinte al Tunisiei, este acum în Arabia Saudită

Autor: Livadariu Andreea

03.03.2011, 23:35 57

La şase săptămâni după fuga preşedintelui Zine al-Abidine BenAli în Arabia Saudită, Tunisia, prima ţară din Africa de Nord încare preşedintele a fost îndepărtat prin revolte populare, are unguvern nepregătit să pună în practică reformele şi se confruntă cunoi proteste violente. De această dată populaţia este divizatăîntre tunisienii care demonstrează în centrul capitalei Tunis fărăun motiv precis şi cei care vor ca viaţa de zi cu zi să sedesfăşoare normal, scrie Financial Times.

Pentru o parte dintre tunisieni, viaţa a revenit la normal,întrucât se pot observa maşini parcate în faţa locuinţelor,magazine deschise şi afacerile reluate. Pentru o altă parte,protestele reprezintă un mod de viaţă, dat fiind că în ţară au avutloc ciocniri între tunisieni şi forţele de ordine, în urma căroraau murit şase oameni. În acelaşi timp, confuzia asupra viitoruluipolitic şi economic al ţării a determinat peste 6.000 de tunisienisă migreze spre Europa, prin insula italiană Lampedusa,autorităţile de la Roma aşteptându-se la un val de zeci de mii deimigranţi.

În timp ce agenţia de rating Fitch a coborât cu o poziţieratingul de ţară al Tunisiei, iar criticii atrag atenţia cu privirela înrăutăţirea situaţiei economice în cazul în care revoltelecontinuă, tunisienii, care altădată strigau cu o singură voceîmpotriva guvernării autoritare, sunt acum împărţiţi în tabereadverse.

Pe de o parte, în piaţa Dakar din centrul capitalei s-au adunatgrupuri dezordonate de studenţi şi elevi de liceu, muncitori dinfabrici şi şomeri care şi-au amplasat corturile pentru a cerecondiţii mai bune de muncă, salarii mai mari şi încetarea corupţieiguvernului. Pe de altă parte, un alt grup de tunisieni, care s-auintitulat "majoritatea tăcută", a ieşit în stradă cu scopul de aconvinge persoanele adunate în corturi să se întoarcă la muncă saula şcoală. "Afacerea mea va falimenta dacă ei continuă să facăgreve şi să protesteze fără vreun motiv", a spus Imen Taktak,directorul unei companii comerciale. "Dacă harababura continuă, vatrebui să dau afară 10 dintre cei 12 angajaţi ai mei", a mai spusTaktak.

Şase oficiali din guvern au demisionat în ultimele trei zile, întimp ce preşedintele interimar Fouad Mebazza întârzie anunţareamăsurilor pentru reforma constituţională.

"Un guvern slab, partide politice fără forţă, toate creeazăcadrul perfect pentru un vid politic periculos", a spus Ahmed NéjibChebbi, un vechi oponent al fostului preşedinte Ben Ali, care afăcut parte din guvernul provizoriu. "Mi-e frică să nu ajungem însituaţia Egiptului, în care armata a preluat puterea", a mai zisel. Revoluţionarii tunisieni nu au acceptat supervizarea alegerilorde către un consiliu militar, întrucât au considerat călegitimitatea noilor structuri politice trebuie să aparţinăcivililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO