Business Internaţional

Viaţa pensionarilor este pe cale să devină mai grea. În SUA se anunţă „o criză naţională pentru sute de mii, chiar milioane de persoane“

În SUA, din 10 milioane de salariaţi şi pensionari acoperiţi de planuri de pensii cu mai mulţi angajatori, un milion de persoane sunt în scheme care pot rămâne fără bani în următoarele două decenii

În SUA, din 10 milioane de salariaţi şi pensionari acoperiţi de planuri de pensii cu mai mulţi angajatori, un milion de persoane sunt în scheme care pot rămâne fără bani în următoarele două decenii

Autor: Bogdan Cojocaru

21.04.2016, 20:32 4210
Revolta nemţilor contra politicilor Băncii Centrale Europene nu este ceva nou. De când banca centrală a zonei euro a început să lanseze politici monetare neconvenţionale, cu dobânzi din ce în ce mai mici şi achiziţii de active, Bundesbank a avertizat asupra pericolului apariţiei unor bule speculative pe pieţe ale căror implozii pot fi devastatoare.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cea mai exclusivistă cursă de maşini din lume va avea în acest an marea finală în Bucureşti. Galerie FOTO

Acum şi politicienii atacă măsurile BCE spunând că dobânzile ultramici şi chiar negative pun în pericol economiile şi planurile de pensii ale nemţilor. Lipsa de randament a activelor sigure precum titlurile guvernamentale din cauza dobânzilor mici împinge schemele de pensii spre active cu risc ridicat.

În SUA, joaca fondurilor de pensii cu riscul este ceva normal. Se poate spune că acolo politica finanţării pensiilor este copilul pieţei, a celei bull. În ultimii 30 de ani, activele fondurilor guvernamentale de pensii deţi­nu­te în cash sau investiţii cu randament fix au scăzut de la 80% la 25%, potrivit lui Stephen Eide, asociat al Institutului Manhattan. Portofoliile guvernului au fost împinse spre investiţii mai riscante, dar cu yielduri mari, precum acţiunile şi fondurile de hedging, pentru a se obţine venituri mai mari şi costuri mai mici pentru contribuabili. Pentru o vreme strategia a funcţionat. În vârful bulei dotcom, multe fonduri de pensii locale şi de stat erau suprafinanţate. Activele depăşeau beneficiile promise. Abundenţa a ispitit multe guverne locale, cum este cel al statului California, să majoreze pensiile presupunând greşit că vremurile bune vor dura pentru totdeauna. Apoi a venit criza. Activele riscante au devenit toxice.

Acum, unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din SUA - Central States Pension Fund (CSPF) - ar putea reduce plăţile către clienţii săi. Mai rău, fondul preconizează că va rămâne insolvent până în 2025, scrie Washing­ton Post. Mai mult de un sfert de milion de camionagii activi şi ieşiţi la pensie şi familiile lor şi-ar putea vedea pensiile tăiate sever, chiar dacă va mai dura ani de zile până când fondul lor de pensii rămâne fără bani. Trezoreria va decide dacă vor fi reduse sau nu beneficiile şi poate face aceasta în virtutea unei legi istorice aprobate în 2014. Legea a slăbit protecţiile federale care timp de mai bine de 40 de ani au ocrotit unul din ultimii stâlpi pe care salariaţii se puteau baza pentru a avea siguranţă financiară la pensionare. Pentru mulţi angajaţi, această garanţie era suficient de puternică pentru a sacrifica majorări de salarii sau oportunităţi de a lucra în altă parte.

CSPF se ocupă de planurile de pensionare ale camionagiilor din mai multe state, printre care Texas, Michigan, Wisconsin, Missouri, New York şi Minnesota. Fondul ar fi primul care aplică reduceri sub legea nouă. Organizaţiile pentru protecţia consumatorului spun că această manevră ar putea încuraja să facă la fel alte zeci de fonduri din toată ţara care au probleme financiare. „Va fi o criză naţională pentru sute de mii, chiar milioane de pensionari şi membri ai familiilor lor“, spune Karen Friedman, vicepreşedintele Centrului pentru Drepturile Pensionarilor.

Cum unele dintre cele mai mari companii de cărbune din ţară sunt în faliment, mai mult de 100.000 de mineri pensionari şi familiile lor şi-ar putea pierde pensiile şi beneficiile de sănătate – pentru mulţi dintre ei, singura sursă constantă de venit. Ca multe alte planuri de pensii, CSPF a suferit pierderi grele din investiţii în timpul crizei financiare. Deşi bursa de acţiuni şi-a revenit de atunci, îmbunătăţirea nu a fost suficientă pentru ca fondul să-şi acopere găurile care s-au extins pe măsură ce numărul companiilor contribuabile a scăzut din ce în ce mai mult.

Din cauza acestui dezechilibru, fondul a ajuns să plătească beneficii de 3,46 de dolari pentru o contribuţie de un dolar.

Din 10 milioane de salariaţi şi pensionari acoperiţi de planuri de pensii cu mai mulţi angajatori, un milion de persoane sunt în scheme care pot rămâne fără bani în următoarele două decenii.

La începutul lunii aprilie Financial Times scria că sistemul public de pensii din SUA are un deficit de finanţare de 3.400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât cifrele oficiale, iar gaura se lărgeşte. Deficitul va pune presiuni pe oraşe şi state să taie din cheltuieli sau să majoreze taxele pentru a evita defaulturi de felul celui cu care s-a confruntat Detroit. Datele reies dintr-o analiză făcută de specialişti ai Stanford Graduate School of Business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO