Business Internaţional

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis: Italia ar trebui să îngheţe cheltuieli bugetare, din cauza încetinirii economice

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis:...

Autor: Alina Botezatu

06.04.2019, 18:52 196

„În ceea ce priveşte acest an, sunt îngrijorări, în condiţiile în care economia (Italiei - n.red.) a încetinut, iar bugetul a fost construit pe o creştere economică mai optimistă de atât, de 1%, iar previziunea noastră de iarnă a fost de 0,2%, dar s-ar putea să fie chiar mai redusă de atât. Trebuie să vedem ce implicaţii are pentru buget. Când am discutat cu autorităţile italiene bugetul pentru acest an, am agreat o caluză de salvare de 2 miliarde de euro, prin îngheţarea anumitor cheltuieli publice, care în condiţiile actuale ar trebui activată”, a afirmat, sâmbătă, Valdis Dombrovskis, care este şi comisarul european responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, într-o conferinţă de presă, la Bucureşti, la finalul reuniunii informale a ECOFIN.

Vicepreşedintele CE a adăugat că nu poate anunţa termenii înţelegerii financiare cu Italia, înainte să facă acest lucru Giovanni Tria, ministrul de Finanţe al Italiei.

„Am discutat cu ministrul Tria despre pregătirile privind reducerea datoriei, care includ un program naţional de reformă şi de stabilitate, iar mesajul din partea comisarilor a fost că în aceste documente este important ca Italia să rămână, măcar în linii mari, în concordanţă cu cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere. Ministrul Tria a asigurat că acestea sunt intenţiile Guvernului italian”, a subliniat Dombrovskis.

Italia are o datorie publică de 130% raportată la PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din UE, după Grecia.

De asemenea, până la finalul lunii aprilie, Italia şi CE urmează să încheie un nou acord privind bugetul Italiei pentru următorii ani.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a organizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisarii europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO