Business Internaţional

Victimele lui Bernard Madoff cer ca acesta sa fie tratat ca un criminal in serie si sa primeasca 150 de ani de puscarie

21.06.2009, 16:06 35

Pentru victimele sale, Madoff este un monstru, un psihopat, un nemernic, un om de nimic sau un diavol. Furia pe care a declansat-o si frustrarea pe care a provocat-o cel mai mare escroc din istoria Wall Street-ului poate fi citita in scrisorile in care oamenii povestesc cum le-au fost distruse vietile, cum le-au fost afectate conturile de pensii, sau cum visele si sperantele unor familii au fost spulberate, scrie The Guardian.

Tribunalul federal din New York a facut publice 141 de pagini de scrisori adresate judecatorului Denny Chin, care urmeaza sa dea in cursul acestei luni sentinta in cazul lui Madoff, care a orchestrat schema Ponzi pe parcursul a trei decenii. Aproape toate victimele lui Madoff vor ca managerul de fond, acum in varsta de 71 de ani, sa primeasca pedeapsa maxima - 150 de ani de inchisoare.
 
Madoff a lasat fara „aer" 8.500 de oameni
Investitorii fondului de investitii Madoff Investment Securities au descris in termeni precum elocvent si crud, momentul in care Madoff a fost arestat, iar ei au realizat ca economiile lor s-au evaporat, iar stilul lor de viata, considerat confortabil, a devenit brusc un subiect delicat.
„Aerul din camera era greu, si in jur era liniste. Pasarile care pana atunci cantau isi oprisera trilul. Veveritele au incetat rontaitul. Soarele a incetat sa mai straluceasca. Totul in jur parea golit de sens", a scris un cuplu din New York, Ronnie Sue si Dominic Ambrosio. „In ultimele sase luni vietile noastre par extrase dintr-un film science-fiction de proasta calitate. Devastarea emotionala este prea intensa pentru a putea fi descrisa in cuvinte".
Caren Low, ce provine dintr-o familie de filantropi evrei din statul New York, a spus ca a inceput sa ia antidepresive. „A trebuit sa ma prefac ca zambesc atunci cand fetita mea de 10 ani era langa mine, pentru a nu ii dezvalui teama cu care traiam".
Aproximativ 8.500 de oameni si-au pierdut banii pe care i-au pus in mainile lui Madoff, care a pledat vinovat in martie in cazul a 11 capete de acuzare de furt, frauda si spalare internationala de bani. Doua sinucideri au fost relationate cu acest scandal, printre care si moartea din Southampton a lui William Foxton, un maior retras din armata, in varsta de 65 de ani, care s-a impuscat dupa ce a descoperit ca economiile familiei sale au fost pierdute.
 
Batranii, principalele victime ale lui Madoff, sunt nevoiti sa munceasca
Multe dintre victimele lui Madoff sunt persoane in varsta, iar unele dintre acestea au ramas sa se chinuie pentru a isi asigura traiul de zi cu zi. Natalie Erger, o femeie din Florida, a spus ca sotul sau in varsta de 78 de ani s-a vazut fortat sa se reintoarca la munca - initial ca vanzator de telefoane, iar ulterior ca vanzator intr-un magazin de covrigi.
Jack Cutter, in varsta de 80 de ani din Colorado, a spus ca el a trebuit sa se angajeze la raionul de carne intr-o bacanie pentru un salariu de 8,39 dolari pe ora. „Este o munca dificila si salariul este mic, insa este totusi ceva".
Altii se bazeaza pe prieteni sau pe familie pentru ajutor. Un veteran al razboiului din Coreea, Allan Goldstein, in varsta de 76 ani, a spus ca el si sotia sa au ramas pe drumuri. „A trebuit sa vindem casa din New York pentru a evita sa ne fie prescrisa ipoteca. Acum locuim intr-o camera in casa fiicei noastre, in California. Nu imi pot plati asigurarea de sanatate pe termen lung. A trebuit sa vand masina, iar acum aplicam pentru ajutoare pentru alimente".
Printre victimele lui Madoff se numara si o serie de celebritati precum Kevin Bacon, Steven Spielberg, producatorul spaniol de filme Pedro Almodovar, si castigatorul premiului Nobel, Elie Wiesel. Multi oameni mai putini influenti insa au pierdut sume mai mici de bani prin asa-numitele „fonduri feeder", a caror legatura cu Madoff a fost rareori cunoscuta.
Robert Mick, in varsta de 52 de ani, a spus ca nu a auzit niciodata de Madoff inainte de arestarea acestuia si nu a stiut nici ca economiile sale de-o viata au fost afectate pana cand a primit o scrisoare de la consilierul sau financiar, la noua zile dupa incident. Mick a rostit cateva cuvinte la adresa lui Madoff in fata judecatorului. „Madoff nu merita altceva decat sa locuiasca sub un pod intr-o cutie de carton, iar pentru hrana si haine sa fie nevoit sa caute prin gunoi, traind viata pe care a daruit-o multora dintre nefericitele sale victime".
 
Schema prea complexa pentru un singur om
Investitorii, victimele lui Madoff, nu sunt dispusi sa accepte ca acesta a actionat singur. Pana in prezent, fraudatorul a refuzat sa coopereze cu organele de lichidare pentru a incerca sa mai salveze ceva din imperiul sau. Sotia sa Ruth continua sa locuiasca intr-un apartament de tip penthouse in Manhattan, iar copiii cuplului, Andrew si Mark, au negat ca ar fi stiut despre aceasta frauda, desi amandoi detineau functii de conducere in cadrul Madoff Securities.
„Este de neconceput pentru mine ca un barbat a putut pune la punct o schema Ponzi de asemenea amploare fara ajutorul sotiei, al fratelui, al fiilor, al altor angajati sau al unui ajutor din afara", a scris Leonard Forrest, in varsta de 80 de ani, care a pierdut „toti dolarii" pe care ii economisise. „El si-a asumat in mod evident toata vina pentru a-si proteja complicii".
Aceia care si-au retras banii din compania lui Madoff in lunile si anii in care aceasta a functionat, pana in momentul in care a iesit la iveala adevarul, traiesc in incertitudine, constienti de amenintarea controversata ce vine dinspre Irving Picard, angajat al organelor de lichidare, care planuieste sa actioneze pe calea legii pentru a putea strange banii pe care sa ii imparta ulterior in mod echitabil.
„Acum traiesc cu teama ca un administrator ne va lua banii", a scris Norma Hill, un investitor din New York. „Cand imi deschid cutia postala ma intreb intotdeauna daca aceasta este ziua cand va sosi acea scrisoare".
Autoritatile de reglementare sunt invinovatite ca nu au remarcat frauda pusa la cale de Madoff, in pofida suspiciunilor care existau inca din 1999 si care au condus la o investigatie condusa de SEC, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA.
 
Guvernul a reactionat cu intarziere
„Ne-am pierdut increderea in guvernul nostru, in abi-litatea SEC de a reglementa in mod onest piata titlurilor de valoare", a scris Carla Hirschhorn din New Jersey, a carei mama a ramas doar cu ajutorul social si a carei fiica a trebuit sa isi ia doua slujbe pentru a-si plati studiile.
Unii corespondenti recunosc ca ei sunt inca bogati. David Levin, a carui fundatie pe care familia sa o detine in Colorado, sprijina cantinele pentru saraci, adaposturile pentru oameni fara locuinta si azilurile de batrani, a spus ca el a fost „suficient de inteligent" pentru a isi diversifica portofoliul: „Familia noastra a putut suporta pierderile de peste 12 mil. dolari (8,6 mil. euro), nu ne regasim intr-o situatie la fel de nefericita ca alte victime".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO