Business Internaţional

Victorie răsunătoare a urmaşului partidului comunist în alegerile locale din Germania

Bodo Ramelow, lider al Partidului de Stânga, a fost ales premier al Turingiei. AFP/Mediafax Foto

Bodo Ramelow, lider al Partidului de Stânga, a fost ales premier al Turingiei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2014, 00:00 879

La un sfert de secol după căderea zidului Berlinului, succesorul partidului aflat la conducerea Germaniei de Est şi-a revendicat cea mai mare victorie politică asigurându-şi prima guvernare a unui land german de după reunificarea ţării, scrie The Wall Street Journal.

Alegerea lui Bodo Ramelow, lider al Partidului de Stânga, ca premier al Turingiei ar putea deveni un model pentru Germania, cea mai mare economie europeană, şi marca o schimbare spre stânga după un deceniu de guvernare la nivel naţional condusă de conservatori, avertizează analiştii şi politicienii. Criticii Stângii spun că partidul nu s-a curăţat încă de moştenirea comunistă.

Bild, unul dintre ziarele germane cu cel mai mare tiraj, a publicat săptămâna trecută imagini cu oameni ucişi în încercarea de a evada din Germania de Est şi a întrebat: „I-aţi uitat deja pe aceşti morţi?”. Preşedintele Joachim Gauck, fost disident est-german, şi-a exprimat public îngrijorarea privind puterea pe care a căpătat-o Stânga şi a pus sub semnul îndoielii credibilitatea partidului întrebând dacă „oare putem avea încredere” că acesta s-a distanţat de trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO