Business Internaţional

Videoclipurile terorii: lumea ascunsă din spatele luptei pentru clicuri

Videoclipurile terorii: lumea ascunsă din spatele luptei...

Autor: Bogdan Angheluţă

03.03.2018, 08:12 233

Monalisa Perez, o tânără de 20 de ani, mamă a doi copii, a crezut că o carte groasă îl va proteja pe iubitul său Pedro Ruiz de forţa unui glonţ tras de la mică distanţă. Cei doi înregistrau un clip cu speranţa că acesta va deveni viral pe canalul pe care ambii îl administrau.

Ruiz a convins-o pe tânără să îl împuşte cu un pistol, arătându-i chiar o altă carte cu o urmă de intrare dar niciuna de ieşire pentru a o convinge. ”Eu şi Pedro vom realiza unul dintre cele mai periculoase videoclipuri de pe YouTube“, a scris Perez pe Twitter înainte de incident. ”E ideea lui, nu a mea.“

În timp ce camerele video înregistrau, Perez a tras în iubitul ei de la aproximativ 35 de centimetri. Glonţul a perforat cartea şi l-a lovit pe Ruiz în piept, ucigându-l pe loc.

”I-am spus să nu o facă, dar ei spuneau că vor să aibă mai mulţi abonaţi“, a povestit mătuşa bărbatului unui post local de televiziune.

Canalul celor doi este încă activ, iar cele 18 videoclipuri postate până în prezent au strâns 4,7 milioane de vizualizări. În urma procesului încheiat în decembrie 2017, Perez va petrece trei luni în închisoare şi alte trei luni în arest la domiciliu. Ca parte a înţelegere cu procurorii, ea a acceptat să nu obţină niciun beneficiu financiar de pe urma incidentului.

Numărul tot mare de farse afectează şi activitatea poliţiei, arată un raport publicat recent de Evening Standard. Mai exact, unităţi ale poliţiei şi ambulanţei din Marea Britanie au răspuns în 2017 la 2.794 de incidente ”legate de YouTube“. Printre acestea se numără şi celebrul caz al lui Jay Swingler, din Wolverhampton, care şi-a cimentat capul în aparatul de microunde, dar şi cel al lui Ricky Brewer, cel care s-a filmat în timp ce stătea pe acoperişul unui tren rapid. Acesta din urmă a fost condamnat la închisoare, sentinţa fiind în cele din urmă suspendată; el trebuie însă să meargă la psiholog timp de 18 luni. Jay Swingler, pe de altă parte, a fost puternic criticat de Shaun Dakin, ofiţerul care l-a ajutat să îşi elibereze capul din cuptorul de microunde. ”Am pierdut timp preţios în care am fi putut ajuta pe cineva care chiar avea nevoie“, a spus Dakin. Contactaţi de cei de la Evening Standard, reprezentanţii YouTube au transmis că politica site-ului interzice orice tip de conţinut care încurajează activităţi periculoase sau care aduc un risc iminent de accidentare.

”Atunci când eşti youtuber, problema e că trebuie tot timpul să te depăşeşti“, crede PewDiePie, unul dintre cele mai populari youtuberi şi critic declarat al celor care postează conţinut extrem. ”Foarte mulţi oameni se lasă prinşi în această spirală, iar asta explică destul de bine situaţia lui Logan Paul. Nu cred că el e neapărat o persoană rea, dar cred că a devenit obsedat de atragerea unui număr cât mai mare de abonaţi.“

E o idee confirmată şi de Jeremy Phillips, lector în psihologie criminalistică în cadrul Universităţii din Chester. În cadrul unui interviu acordat celor de la Vice, el explică faptul că youtuberii încarcă materiale video pentru că vor să fie remarcaţi; ei vor atenţia şi complimentele aduse celor care creează ceva nou, distractiv. ”Aceştia văd cum alţii câştigă simpatie pentru actele lor şi vor să producă aceeaşi reacţie“, a spus Phillips. ”Nu stai pe marginea drumului îmbrăcat ca un clovn fără motiv; te aştepţi la o reacţie. Te aştepţi să fii filmat.“

În 2017, YouTube a anunţat noi reguli pe care le va implementa, asigurând astfel o platformă mai sigură pentru abonaţi. În prezent, site-ul are o echipă de moderatori ce numără peste 10.000 de angajaţi: aceştia încearcă să verifice toate clipurile înainte de încărcarea pe un anumit canal.

Google a anunţat, recent, pe două dintre blogurile sale o serie de măsuri care vizează remunerarea creatorilor de conţinuturi video, sperând astfel să contraatace tendinţa actuală de a recurge la clipuri şocante pentru a avea cât mai multe vizualizări şi a obţine astfel mai mulţi bani.

Principala modificare priveşte Google Preferred, programul publicitar cel mai eficient al YouTube, care are în vedere creatorii de conţinuturi cu cele mai mari audienţe şi un public cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani.

Astfel, pentru a putea beneficia de venituri publicitare asociate, fiecare videoclip ar trebui să fie vizionat în prealabil şi validat de un moderator uman.

Această schimbare de politică va deveni efectivă la mijlocul lui februarie în SUA şi la sfârşitul lui martie în alte 15 ţări vizate, printre care şi Franţa.

O altă modificare priveşte YouTube Partner Program - un program care permite creatorilor de conţinuturi video să obţină bani din filmele pe care le realizează -, care nu va mai fi accesibil pe criterii de audienţă, ci de abonare. Până în prezent, un creator de conţinut video trebuia să cumuleze 10.000 de vizualizări în 12 luni pe tot canalul său pentru a beneficia de acest program. Însă modul de contabilizare a vizualizărilor era unul contestat, algoritmul care stătea la baza acestuia nefiind cunoscut.

Potrivit noilor reguli, pentru a beneficia de acest program, creatorii trebuie să aibă minimum 1.000 de abonaţi, iar conţinutul lor să fie vizionat minimum 4.000 de ore. Proprietarii platformei speră ca astfel să favorizeze creatorii de conţinut ”care contribuie pozitiv la dezvoltarea comunităţii“, au explicat oficiali ai Google.

Toate aceste măsuri nu au doar rolul de a proteja compania şi advertiserii, ci şi de a transmite creatorilor de conţinut că lucrurile nu mai sunt aşa cum erau în urmă cu trei sau patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO