Business Internaţional

Viitorul arată sumbru pentru băncile europene. Cea mai mare instituţie financiară germană dă vina pentru problemele ei şi ale concurenţilor pe BCE. „Marea problemă a Europei este că a reacţionat foarte lent la crize.“

Philipp Hildebrand (centru), vicepreşedintele uriaşului fond de investiţii BlackRock, crede că „Europa este în mijlocul unui proces foarte dureros de tranziţieî şi că acest lucru va obliga băncile să facă modificări importante în modul în care operează, în modelele lor de business“.

Philipp Hildebrand (centru), vicepreşedintele uriaşului fond de investiţii BlackRock, crede că „Europa este în mijlocul unui proces foarte dureros de tranziţieî şi că acest lucru va obliga băncile să facă modificări importante în modul în care operează, în modelele lor de business“.

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2019, 22:06 741

Cel mai mare administrator de active al lumii lansează un avertisment dur: la mai mult de un deceniu de la criza financiară, băncile europene mai au de parcurs o cale lungă, dificilă, până la redresare, scrie Bloomberg.

„Europa este în mijlocul unui proces foarte dureros de tranziţie. Mă aştept ca acesta să implice modificări importante în modul în care băncile operează, în modelele lor de business, iar toate acestea vor dura“, a declarat Philipp Hildebrand, vicepreşedinte al BlackRock. Până atunci, investitorii vor sta probabil deoparte, adaugă acesta.

Fuziunea dintre Deutsche Bank şi Commerz­bank este doar începutul acestui proces, însă va rezolva ea oare problemele băncilor europene?

Problemele băncilor europene sunt serioase, dar crearea unui nou gigant nu reprezintă soluţia, scrie John Authers, editorialist la Bloomberg.

Pentru a susţine necesitatea fuziunii, economiştii Deutsche Bank au realizat o comparaţie înfri­coşătoare cu Japonia. Tendinţele privind profita­bilitatea băncilor europene aduc aminte de Japonia din generaţia trecută.

„O lipsă de profitabilitate a erodat capacitatea băncilor din zona euro de a-şi reduce volumul creditelor neperformante mai rapid şi a făcut dificilă creşterea capitalului organic şi întărirea bilanţurilor. Prin urmare, lipsa de profitabilitate afectează productivitatea, creşterea şi prosperitatea şi în ultimă instanţă presupune riscuri considerabile pentru contribuabili“, arată David Folkerts-Landau, economist-şef al Deutsche Bank.

Cine este de vină pentru profitabilitatea redusă a băncilor? Banca Centrală Europeană, susţine economistul-şef al Deutsche Bank. Acesta atrage atenţia asupra dobânzilor negative din zona euro, cât şi reglementărilor mai stricte privind capitalul. O schimbare a politicii monetare şi un progres către o uniune bancară mai strânsă ar ajuta, susţine acesta.

Pe termen scurt însă, Deutsche Bank sugerează că problema este că băncile europene sunt prea fragmentate. Ideea este că ar trebui să li se permită să fuzioneze.

Faptul că instituţiile financiare ale regiunii sunt în declin continuu este foarte îngrijorător, şi nu numai pentru acţionari şi deţinători de obligaţiuni, scrie Bloomberg. Europa depinde în mare măsură de băncile sale pentru creştere economică. Băncile asigură aproximativ trei sferturi din finanţarea com­paniilor şi nouă zecimi din creditarea gospodăriilor. În SUA, companiile se bazează pe pieşele de capital pentru cea mai mare parte din finanţare.

Parte a presiunilor pentru o posibilă fuziune Deutsche Bank-Commerzbank a venit din zone ale guvernului german care vor un campion financiar solid care să ajute la accelerarea creşterii economice a ţării. Dar nu există o soluţie facilă, şi nu este sigur că entitatea rezultată ar fi semni­ficativ mai puternică.

În contextul încetinirii creşterii europene, băncile sunt sub presiune să se redreseze. În centrul dificul­tăţilor sunt bilanţuri fragile şi o profitabilitate modestă.

Nicăieri nu este mai vizibilă lipsa de încredere a investitorilor în acestea ca în valorizări. Băncile europene au o valoare situată la un sfert din vârful atins în 2007. Spre deosebire, băncile americane şi-au revenit şi până la începutul anului 2018 recuperaseră aproape toate pierderile postcriză.

Deşi liderii băncilor europene pot face mai mult pentru a soluţiona fragilitatea instituţiilor lor pentru revigorarea profitabilităţii, aceştia sunt prinşi într-un context de dobânzi scăzute şi costuri în creştere. În plus, incapacitatea regiunii de a-şi atinge obiectivul privind crearea unei pieţe comune a serviciilor financiare a lăsat obstacole care fac ca băncilor să le fie aproape imposibil să crească în afara pieţelor locale. În schimb, interesele naţionale au dus la o divi­zare a Europei. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va ridica noi bariere şi va accentua fragmen­tarea pieţelor de capital. Viitorul arată sumbru, scrie Bloomberg.

După criza financiară, Europa şi SUA au urmat căi diferite, Europa neobligându-şi industria să se restructureze din temelii.

„Marea problemă a Europei este că a reacţionat foarte lent la crize“, spune Dante Roscini, profesor la Harvard Business School.

De asemenea, din 2014 BCE a menţinut dobânzile scăzute, afectând profitabilitatea băncilor. Preşedintele BCE Mario Draghi a semnalat că dobânzile scăzute vor fi menţinute. „Nu se întrevede o atenuare a presiunilor asupra profiturilor băncilor“, spune Peter Hahn de la London Institute of Banking and Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO