Business Internaţional

Viitorul investiţiilor celor mai mari companii din România şi a celor mai importante bănci vor depinde de acum înainte de un politician de 31 de ani, care a câştigat alegerile din Austria

Viitorul investiţiilor celor mai mari companii din...

Autor: Mihai Draghici, Corina Zamfir

15.10.2017, 18:39 947

Partidul Popular (ÖVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, se clasează pe primul loc, cu un scor cuprins între 30 şi 33% din voturi, în scrutinul parlamentar din Austria, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Cea mai mare companie din România este Petrom, unde grupul austriac OMV este acţionarul principal, cea mai bancă din România BCR este controlată de grupul austriac Erste, cei mai mari investitori în idustria lemnului sunt cei de la Schachermayer, cei mai mari investitori în real-estate sunt grupurile imobiliare din Austria, cel mai mare jucător din piaţa materialelor din contsrucţii este Wienerberger, cei mai mari jucători din asigurări sunt grupurile austriece.

Formaţiunea Partidul Popular (ÖVP), condusă de Sebastian Kurz, este creditată cu 31% din preferinţele de vot, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de Institutul ARGE, informează publicaţia Kurier. Pe locul al doilea se clasează formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ), cu 27,6%, urmată de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga), al cancelarului Christian Kern, cu 25,6%. Partidul liberal NEOS (Noua Austrie şi Forumul Liberal) este creditată cu 5,8%, Verzii (progresism social) cu 4,2%, iar mişcarea lui Peter Pilz (stânga) cu 3,2%.

Prezenţa la urne a fost de 79,2%.

Sebastian Kurz, ministrul de externe al ţării, în vârstă de 31 de ani, a zdruncinat politica austriacă de când este la conducerea Partidului Poporului, formaţiune de centru-dreapta, promiţând să „revigoreze un sistem sclerotic”.

Acesta a condus în sondajele de opinie înainte de alegerile stabilite de astăzi. Datorită popularităţii ridicate a lui Sebastian Kurz, Partidul Libertăţii din Austria (FPOe) a coborât de pe primul loc în sondajele de opinie. Oponenţii săi politici spun că a adoptat o parte din politicile negative şi un comportament anti-imigrare, ca parte a unei agende care a perturbat unii aliaţi ai UE.

Kurz este din decembrie 2013  ministru de externe al Austriei. La data preluării mandatului avea numai 27 de ani şi era cel mai tânăr ministru de externe din Europa. A intrat în politică încă din adolescenţă şi a fost nevoit să îşi întrerupă studiile la Drept pentru a urma această carieră. În 2013 a preluat funcţia de secretar de stat pentru integrarea imigranţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO