Business Internaţional

Viitorul şef al BCE: Italia poate scăpa de sub control datoriile dacă îngheaţă măsurile de austeritate

Viitorul şef al BCE: Italia poate scăpa de sub control datoriile dacă îngheaţă măsurile de austeritate

Mario Draghi, guver­natorul băncii centrale italiene

Autor: Paul Comşa

14.10.2011, 00:04 297

Italia riscă să intre într-o spirală de necontrolat a datoriilor dacă nu va lua măsuri "drastice" pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi restabilirea încrederii în finanţele publice, avertizează guver­natorul băncii centrale italiene Mario Draghi, citat de The Telegraph.

Oficialul italian, care luna viitoare va deveni şeful Băncii Centrale Europene (BCE), consideră că măsurile de austeritate trebuie implementate "imediat" şi că pachetul de măsuri de austeritate de 54 miliarde euro la care s-a angajat guvernul nu este suficient.

"Trebuie să acţionăm rapid. Maniera în care rata dobânzii a crescut în ultimele trei luni, dacă se va prelungi, ar putea conduce la o spirală necontrolabilă", atenţionează Draghi.

Randamentele obligaţiunilor italiene cu maturitatea la zece ani au depăşit nivelul periculos de 6% în august în contextul temerilor legate de recesiunea din zona euro. Intervenţiile BCE care constau în cumpărarea de obligaţiuni au reuşit să readucă randamentul titlurilor sub pragul critic de 6%, dar acesta a început să urce în această săptămână. Totodată, banca centrală germană se opune cu fermitate împotriva unor noi achiziţii de obligaţiuni. În aceste condiţii, Draghi apreciază că ajutorul primit de la BCE se apropie de limită şi evocă "tentaţia atavică" a Italiei de a aştepta ca o armată să treacă Alpii pentru a-i rezolva problemele.

"Evenimentul nu se va întâmpla. Toţi cetăţenii noştri trebuie să fie conştienţi de acest lucru. A crede că ajutorul va veni din exterior este o iluzie tragică", adaugă Draghi.

Avertismentul vine pe fondul turbulenţelor din Roma unde premierul Silvio Berlusconi are nevoie de un vot de încredere după ce marţi a eşuat în a obţine suficiente voturi pentru măsurile destinate reducerii deficitului bugetar.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus ratingul Italiei pentru prima oară în ultimii 20 de ani, cu trei trepte, de la "Aa2" la "A2", din cauza temerilor legate de capacitatea guvernului de a revigora economia şi a recâştiga încrederea pieţelor în finanţele statului. Tăierea calificativului subliniază îngrijorările tot mai mari ale investitorilor cu privire la a treia cea mai mare economie a zonei euro care este dependentă de ajutorul BCE pentru a ţine sub control costurile de finanţare de pe pieţe.

Nouriel Roubini, preşedintele fundaţiei Roubini Global Eco­nomics, compară economia italiană cu un "elefant" prea mare pentru a fi salvat. Roubini consideră că zona euro este o bombă cu ceas şi numai o "bazooka uriaşă, de cel puţin 2.000 mld. euro" poate imuniza Italia şi Spania de contaminarea pieţelor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO