Business Internaţional

Viitorul trezorerier al lui Trump, Steven Mnuchin: lupul pus paznic la oi

Viitorul trezorerier al lui Trump, Steven Mnuchin: lupul...

Autor: Catalina Apostoiu

02.12.2016, 17:52 1179

Steven Mnuchin, ales de preşedintele ales Donald Trump pentru poziţia de secretar al Trezoreriei, a ştiut să profite din plin de pe urma crizei financiare.

Mnuchin a câştigat zeci de milioane de dolari de pe urma vânzării unei bănci în 2015, vânzare susţinută de o serie de grupuri nonprofit care au avut un lucru în comun: primiseră zeci de mii de dolari fiecare din partea fundaţiei băncii, condusă de Mnuchin, relatează Politico.

Vânzarea OneWest către CIT Group pentru 3,4 miliarde de dolari a stârnit o opoziţie puternică din partea unor grupuri din domeniul interesului public pentru că banca fusese acuzată de operaţiuni de foreclosure ilegale şi discriminare rasială în acordarea de credite.

Însă mai multe grupuri nonprofit au intervenit, depunând mărturie în faţa autorităţilor federale în sprijinul OneWest. Toate grupurile beneficiaseră de granturi din partea diviziei de caritate a băncii, OneWest Foundation, al cărei preşedinte era Mnuchin. 

În total, 14 grupuri care au trimis scrisori către Fed pentru a susţine fuziunea au primit o sumă totală de 2,5 milioane de dolari din partea Fundaţiein decurs de patru ani.

Susşinerea a meritat. Fed-ul a citat mărturiile aduse de grupuri în decizia de aprobare a fuziunii. Se pare că Mnuchin a primit 10,9 milioane de dolari în momentul în care a părăsit CIT în martie. Acesta deţine în continuare acţiuni CIT de 97 milioane de dolari pe care le va putea vinde fără a plăti taxe dacă devine secretar al Trezoreriei. 

Iar după fuziune, şapte dintre grupurile care şi-au oferit sprijinul au mai primit 3,45 milioane de dolari de la fundaţie. 

Rolul jucat de grupuri în susţinerea vânzării ar putea deveni o problemă serioasă pentru Mnuchin în timpul procesului de confirmare.

Fundaţia pare să fi fost “lichidată” la sfârşitul anului trecut. 

Companiile recurg în mod obişnuit la acte de caritate pentru a-şi promova interesele, însă acestora nu li se permite să ceară favoruri în schimbul donaţiilor, potrivit lui Will Brown, profesor în cadrul Bush School of Government and Public Service de la Texas A&M University.

Cel puţin un critic al fuziunii OneWest a cerut la acea vreme autorităţilor să cerceteze dacă nu există vreo legatură între donaţiile fundaţiei către grupurile nonprofit şi susţinerea acestora pentru fuziune, însă nu există nicio dovadă că Fed-ul ar fi analizat problema.

La începutul acestei luni, două organizaţii, California Reinvestment Coalition şI Fair Housing Advocates of Northern California, au anunşat că vor lupta împotriva confirmării lui Mnuchin.

“Nominalizarea lui Mnuchin şI istoricul său evidenţiază clar că lupul a fost pus paznic la oi”, a declarat Paulina Gonzales, director al California Reinvestment Coalition.

Împreună cu un grup de investitori, printre care George Soros şi John Paulson, Mnuchin a achiziţionat OneWest, la acea vreme cunoscută drept IndyMac, în cadrul unei vânzări urgent din 2009, cu promisiunea ca FDIC să suporte pierderile legate de credite.

Tranzacţia i-a adus profituri de sute de milioane de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Mnuchin a readus rapid banca pe profit, însă nu în lipsa unor ample acuzaţii de operaţiuni ilegale de foreclosure. În octombrie 2011, aproximativ 100 de oameni au protestat în faţa locuinţei lui Mnuchin din Los Angeles. Pe una dintre pancarte scria: “Steve Mnuchin, nu ne mai lua casele”.

În cadrul unui interviu acordat înainte de anunţul privitor la nominalizarea sa, Mnuchin a declarat că este mândru de transformarea IndyMac, şi că a reuşit să evite un dezastru economic uriaş, scrie Wall Street Journal.

Mnuchin, în vârstă de 53 de ani, nu are niciun fel de experienţă în guvern sau în conducerea unei organizaţii mari. Opiniile sale politice sunt un secret chiar şi pentru unii din asociaţii săi. 

Dacă va fi confirmat de Senat, trăsăturile definitorii pe care le va aduce acesta ca cel de-al 77lea secretar al Trezoriei vor include o carieră pe Wall Street, o relaţie îndelungată cu Trump şi un istoric de mişcări rapide pentru a profita de oportunităţi care i-ar îngrozi pe alţii. 

În cadrul interviului, Mnuchin a declarat că ţinta noii administraţii ar fi să atingă o creştere economică de 3-4%. Priorităţile sale de top ar fi reformarea codului fiscal federal, restrângerea anumitor reglementări financiare, revizuirea acordurilor comerciale şi investiţiile în infrastructură.

Mnuchin este privit în cadrul echipei de tranziţie a lui Trump drept un jucător de echipă abil. Consilierii lui Trump spun că Mnuchin va combina susţinerea tradiţională republicană pentru taxe mai mici şi un nivel mai scăzut de reglementare cu poziţiile populiste ale lui Trump cu privire la comerţ şi infrastructură.

Mnuchin a declarat pentru CNBC să focusul său va fi pe stimularea creşterii economice şi pe crearea de locuri de muncă prin reformarea sistemului fiscal.

“Prin reducerea taxelor corporate vom genera o creştere economică uriaşă şi vom avea venituri personale uriaşe”, a declarat Mnuchin.

Reducerea impozitului pentru companii de la 30% la 15% va reprezenta o ţintă majoră a administraţiei Trump, potrivit fostului executiv de pe Wall Street.

În plus, acesta a declarat că vrea să simplifice taxele pentru cetăţeanul obişnuit. “Taxele sunt prea complicate”. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO