Business Internaţional

Viitorul vine cu ascensorul pentru Thyssenkrupp, cel mai mare producător de oţel al Germaniei

Viitorul vine cu ascensorul pentru Thyssenkrupp, cel mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2017, 00:00 825

În ultimii şase ani, Thyssenkrupp, o companie cu o istorie de peste două secole, a câştigat mai mult din producţia de ascensoare decât cea de oţel. Ceea ce ar fi trebuit să fie o afacere auxiliară a devenit şansa de creştere în condiţiile în care piaţa mondială a oţelului este sufocată de importurile ieftine din China, scrie Bloomberg. Investiţiile companiei împing industria ascensoarelor la noi niveluri, cu inovaţii precum primul model care se mişcă atât în lateral, cât şi pe verticală şi pasarele mobile care plutesc pe câmp magnetic. Alţi producători iau notiţe.

„Am reuşit să aţâtăm competiţia, în unele cazuri până acolo unde conceptele noastre sunt preluate şi adaptate“, spune Andreas Schierenbeck, CEO-ul diviziei de ascensoare a Thyssenkrupp. „Este de bine. Dacă eşti imitat înseamnă că faci ceva bine.“ Într-un exemplu, sistemul dual al Thyssenkrupp, în care două maşini pot fi transportate independent în acelaşi culoar, i-a determinat pe alţii să caute alternative precum ascensorul cu două punţi.

O astfel de rivalitate poate creşte gradul de acceptare de către arhitecţi şi constructori pentru tehnologii noi şi piaţa furnizorilor de echipamente şi servicii de întreţinere. Deşi compania şi-a revenit din perioada de trei ani de pierderi încheiată în 2014, divizia de materiale, care include producţie de oţel, a contribuit cu doar 28% la veniturile totale în ultimul an fiscal, faţă de 40% chiar înainte ca CEO-ul Heinrich Hiesinger să preia cârma în ianuarie 2011. La aproape un deceniu de la marea criză financiară, cererea pentru oţel european este încă cu 25% sub nivelurile din 2008. În această perioadă au dispărut peste 75.000 de locuri de muncă. Între timp, exporturile de oţel ale Chinei cresc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO