Business Internaţional

Viktor Orban: Ungaria duce împotriva UE un război pentru independenţa politicilor economice

Viktor Orban: Ungaria duce împotriva UE un război...

Autor: Marius Oncu

16.11.2012, 12:34 989

Ungaria se află într-un război de independenţă cu UE, miza fiind politica economică a ţării, a declarat premierul Ungar, Viktor Orban, avertizând că standardizarea măsurilor impusă de către Bruxelles reduce şansele ieşirii din criză, scrie cotidianul Portfolio.hu.

Ungaria este implicată într-o dispută cu UE privind politica economică ce poate conduce la reducerea îndatorării, a spus Orban, vineri, în interviul săptămânal acordat postului public de radio.

"La Bruxelles obişnuiau să spună că există o politică economică ce poate aduce succes tuturor ţărilor. Dezbaterea acum este despre cât de independentă ar putea fi politica economică a Ungariei. De fapt, este un război de independenţă. Cu cât vor vrea mai mult să standardizeze politica economică a ţărilor, cu atât vom avea o şansă mai mică de a ieşi din criză", a afirmat Orban.

Premierul a declarat că Bruxelles-ul a luat partea corporaţiilor şi băncilor în privinţa taxelor introduse de executivul de la Budapesta.

"Trebuie să taxăm marile corporaţii şi băncile. Dar Bruxelles-ul este de partea lor. Comisia spune că politica economică construită pe austeritate este bună, dar noi considerăm că nu funcţionează pentru Ungaria", a declarat el.

Când i s-a adus în atenţie că tot populaţia va suporta în cele din urmă taxele, Orban a răspuns că "aceasta este consecinţa împărţirii echitabile a poverii crizei". Guvernul va face totul ca băncile să nu transfere impactul taxelor speciale către populaţie, iar dacă instituţiile de credit vor reuşi acest lucru, vor fi luate noi măsuri, a spus el.

În privinţa încheierii unui acord cu FMI, premierul a reiterat că Ungaria este aproape de o înţelegere cu experţii Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO