Business Internaţional

Viktor Orban vrea să lupte cu mafia drogurilor testând antidrog politicienii, jurnaliştii şi adolescenţii

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Este în interesul elementar al Ungariei să aibă acces la gaze prin conducte care ocolesc Ucraina“

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Este în interesul elementar al Ungariei să aibă acces la gaze prin conducte care ocolesc Ucraina“

Autor: Daniela Stoican

14.12.2014, 18:58 780
Potrivit sondajului de opinie Median, popularitatea partidului de guvernământ Fidesz a scăzut cu 12% în ultima lună, la 25% din votanţii eligibili, în urma mai multor scandaluri şi a unor proteste de stradă masive. Şi alte sondaje indică o diminuare a popularităţii.

Orban a a declarat într-un interviu pentru postul public de radio MR1 că nu este „fericit“ că masele au scandat „tot felul de lucruri neplăcute“ în timpul recentelor proteste de stradă împotriva „taxei pe Internet“, care s-au transformat într-un protest general împotriva guvernului, dar că libertatea de a protesta este unul din pilonii democraţiei.

În ceea ce priveşte propunerile controversate ale guvernului maghiar, cea mai recentă fiind ideea impunerii unor analize obligatorii pentru a depista consumul de droguri printre adolescenţii între 12 şi 18 ani, printre jurnalişti şi politicieni, Orban a răspuns: „Sunt un vechi muşchetar“ şi că a observat de multe ori că popularitatea scade în momentul în care campania politică se transformă în guvernare propriu-zisă.

Întrebat dacă aceste analize, gratuite în cazul adolescenţilor, nu ar fi prea costisitoare pentru bugetul extrem de strâmtorat, Orban a răspuns că părinţii „au dreptul“ la aceste analize antidrog pentru copiii lor şi că „acest lucru trebuie făcut“.

Cât despre celelalte categorii sociale care ar fi afectate de aceste măsuri, jurnaliştii şi politicienii, el spune că acestea sunt nişte posturi de răspundere şi că, având în vedere că mafia drogurilor creşte continuu, guvernul trebuie să se ocupe de această problemă. Proiectul de lege, propus de un primar al Fidesz, ar trebui să fie gata pentru a fi dezbătut în Parlament în februarie sau martie. Fidesz ar putea să se consulte cu experţi juridici şi cu specialişti în protecţia informaţiilor pe tema propunerii de lege, pentru a decide dacă rezultatele să fie făcute publice în cazul jurnaliştilor şi al politicienilor.

Partidul de opoziţie Egyutt spune că analizele obligatorii de testare antidrog nu ar trebui introduse în nicio formă. Partidul arată într-o declaraţie că „respinge statul poliţienesc, intimidarea copiilor şi a adulţilor şi încălcarea drepturilor lor“.

În legătură cu proiectul recent abandonat de Rusia al gazoductului South Stream, preşedintele rus a avertizat înainte să anunţe că renunţă la el, a declarat Orban pentru cotidianul de business Napi Gazdasag. În interviul pentru postul public de radio, premierul maghiar a fost întrebat despre posibilitatea ca Rusia să se retragă şi din proiectul extrem de important pentru Ungaria de expansiune a singurei centrale nucleare din Ungaria, Paks.

Rusia şi Ungaria au semnat la începutul lunii un acord prin care compania energetică rusească de stat Rosatom va dubla capacitatea centralei de la Paks. Orban a răspuns că renunţarea la contract este posibilă, „dar că cine decide să renunţe trebuie să suporte consecinţele“.

Orban speră că sistemul de conducte de interconectare dintre Slovacia şi Ungaria va putea fi pus în funcţiune de la 1 ianuarie 2015 şi că un asemenea sistem este necesar cu toate ţările vecine. Este nevoie de mai multă muncă în sensul legăturilor cu România şi Croaţia, iar o asemenea conexiune este necesară şi cu Serbia, a spus el. Orban recunoaşte că Ungaria ar putea ajunge în situaţia să nu mai primească gaze din Ucraina, aşa cum s-a întâmplat deja în timpul disputei pe tema gazelor dintre Rusia şi Ucraina din 2009. Aşa că „este în interesul elementar al Ungariei să aibă acces la gaze prin conducte care ocolesc Ucraina“.

În ceea ce priveşte scandalul privind interzicerea accesului în SUA pentru şase oficiali maghiari de către Ambasada SUA din Ungaria, Orban spune că sunt toate şansele ca întregul caz să fie făcut public pentru a fi luate măsurile legale corecte. Declaraţiile lui Orban vin după ce şefa Fiscului maghiar Ildiko Vida i-a intentat proces ataşatului de afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta Andre Goodfriend pentru declaraţii defăimătoare. Orban îi ceruse lui Vida să îl acţioneze în judecată pe Goodfriend sau să îşi dea demisia. Vida este însă cea care a recunoscut că se află pe lista „persoanelor non grata“, deşi Goodfriend nu a dat niciun nume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO