Business Internaţional

Vin americanii...cu petrol

Vin americanii...cu petrol

Autor: Bogdan Cojocaru

24.02.2016, 00:00 8589
După 40 de ani de stat pe tuşă, SUA reia exporturile de petrol intrând pe terenul unde până acum au făcut jocurile Rusia şi Arabia Saudită, scrie Bloomberg. În ajunul anului nou, Theo T, un vas cisternă, aluneca fără zgomot pe sub podul Corpus Christi Harbor din Texas direct în istorie. Unii politicieni americani au denumit încărcătura „libertate americană lichidă” – primii barili de petrol expediaţi peste Ocean de SUA după ce Congresul a ridicat interdicţia de export de 40 de ani. Destinaţia este la fel de emblematică precum este încărcătura: Franţa. Consecinţele, atât financiare, cât şi politice, pentru giganţi ai energiei cum sunt Arabia Saudită şi Rusia sunt colosale, spune Mark Mills, analist la think tank-ul Manhattan Institute. „Va fi schimbat cu totul jocul”. Pentru saudiţi şi sateliţii lor din OPEC, care împreună reprezintă 40% din exporturile globale de petrol, petrolul american debarcând în rafinăriile europene şi asiatice înseamnă că pierd şi mai mult controlul preţurilor în vremuri când concurenţa este deosebit de agresivă.
 
Cum şi Rusia îşi vede redusă influenţa asupra clienţilor europeni, cele două superputeri de pe piaţa energiei au acceptat săptămâna trecută să încerce să îngheţe producţia de petrol la nivelurile, şi aşa foarte ridicate, din ianuarie. Acesta este primul astfel de acord din ultimii 15 ani. Efectele politice nu trebuie să aştepte până când livrările americane devin substanţiale, spune Mills. „În geopolitică, psihologia contează la fel de mult ca tranzacţiile”. SUA se pregăteşte, de asemenea, să facă primele livrări de gaze naturale lichefiate din şist în următoarele săptămâni, cu două luni mai târziu decât s-a vrut iniţial. Beneficiarii imediaţi sunt companii precum Continental Resources, Chevron şi Exxon Mobil, care au făcut în ultimii ani lobby intens pentru interdicţie de export de petrol impusă în 1975. Aceasta a fost implementată după un embargo OPEC care a paralizat economia americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO