Business Internaţional

Vine frigul. Speriaţi de criza energiei şi inflaţie, europenii caută cu disperare soluţii: îngheaţă preţurile energiei, ale lemnelor de foc, cumpără în neştire pături electrice

Vine frigul. Speriaţi de criza energiei şi inflaţie, europenii caută cu disperare soluţii: îngheaţă preţurile energiei, ale lemnelor de foc, cumpără în neştire pături electrice

Mateusz Morawiecki

Autor: Catalina Apostoiu

27.09.2022, 21:20 303

În Polonia, premierul Mateusz Morawiecki s-a angajat să îngheţe preţurile energiei anul viitor pe fon­dul crizei care afectează nu numai ţara sa, ci majoritatea ţărilor din lume, notează Warsaw Voice.

Şeful guvernului polonez a dat asi­gurări că preţurile energiei vor fi îngheţate anul viitor „contrar planu­rilor companiilor de energie“.

„Nu vor creşteri pentru con­sumul de 2.000 de KWh pe an, con­sum înre­gistrat de vasta majoritate a familiilor poloneze, mai ales din provincii. În faţa crizei energiei, am implementat un nou Scut al Soli­darităţii“.

În Ungaria, guvernul a decis să prelungească măsurile de plafonare a preţurilor benzinei şi alimentelor până pe 31 decembrie pentru a pro­teja gospodăriile de scumpiri, potrivit Hungary Today.

În plus, guvernul va prelungi şi îngheţarea dobânzilor creditelor ipo­tecare, care expiră pe 31 decembrie, cu cel puţin şase luni. În pofida măsu­rilor de plafonare a preţurilor anun­ţate de cele două ţări, inflaţia din acestea se menţine la niveluri extrem de ridicate.

În Grecia, preţurile lemnelor de foc au luat-o razna. Lipsa importu­rilor din Bulgaria a dus la o majorare dramatică a preţurilor în Grecia, scrie Novinite.

Grecia nu-şi poate acoperi cere­rea de lemne de foc de pe piaţa inter­nă. Preţurile aproape s-au dublat faţă de anul trecut.

Georgios Papageorgiou, wholesaler, arată că importurile din Bulgaria au fost suspendate. Potrivit acestuia, motivul este că în Bulgaria două companii deţin monopolul asupra comerţului cu lemne de foc şi vând la preţuri foarte mari.

Pentru a ţine sub control criza, guvernul grec distribuie lemne de foc gratuit locuitorilor din zonele înalte ale ţării.

Ministrul grec al dezvoltării a anunţat recent că preţurile lemnelor de foc vor fi plafonate în scurt timp pentru a nu exista speculaţii.

Aceeaşi criză a energiei care prinde din ce în ce mai strâns în gheare Europa îi face pe locuitorii continentului să recurgă la o soluţie provenită de la mii de kilometri distanţă: pături electrice din China, relatează Bloomberg.

Datele privind exporturile indică o creştere solidă ce a dat un impuls puternic unor companii ca UTK Technology din Shenzhen, producător şi comerciant de pături pe website-ul Alibaba.

Cererile zilnice ale cumpărătorilor europeni au crescut de cinci ori, iar majoritatea oamenilor solicită livrare urgentă, spune Crane Jin, CEO al companiei. Compania se aşteaptă să livreze peste 10.000 de pături către continent luna viitoare.

 
AFACERI DE LA ZERO