Business Internaţional

Vine un nou val de scumpiri la electricitate? Franţa, cel mai mare exportator de electricitate al Europei, are din nou probleme cu energia nucleară, de data aceasta din cauza căldurii. Canicula şi seceta afectează aprovizionarea cu energie şi în alte ţări europene

Vine un nou val de scumpiri la electricitate? Franţa,...

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2024, 22:38 244

În 2022, pentru prima dată în 42 de ani, Franţa a devenit importa­tor net de electricitate, iar asta în urma reducerii producţiei de energie nu­cle­ară datorată unor probleme de si­gu­ranţă. Anul trecut, ţara şi-a redo­bân­dit titlul de cel mai mare expor­tator de electricitate al Europei, cu mult înaintea Suediei şi Norvegiei, graţie strategiei sale nucleare.

Acum, compania franceză Elec­tricite de France îşi va reduce proba­bil producţia reactoarelor nucleare în­ce­pând din acest weekend în con­diţiile în care valul de căldură care a cuprins cea mai mare parte a conti­nentului se va intensifica, scrie Bloomberg.

Avertismente galbene de tempe­raturi extrem de ridicate au fost insti­tuite în cea mai mare parte a Spaniei, în sudul Franţei, dar şi în Italia şi Grecia.

Din cauza temperaturilor foarte ridicate, reactoarele nu pot fi răcite. Restricţiile de producţie ar putea afecta unitatea din Bugey a firmei de sâmbătă până joia viitoare, iar cea din Tricastin ar putea suferi reduceri începând de duminică.

Flota de 56 de reactoare a Fran­ţei furnizează peste două treimi din electricitatea ţării, fiind un pilon al pieţei europene a electricităţii. Deşi potenţialele reduceri nu reprezintă un motiv de îngrijorare din punct de vedere al alimentării cu energie, aces­tea ar putea împinge în sus preţurile electricităţii.

Valurile continue de căldură creează probleme şi în Europa de Sud şi Est, acestea înregistrând o ce­rere în creştere puternică de electri­citate şi pene de curent, potrivit cgtn.com.

Utilizarea mai frecventă a apara­telor de aer condiţionat şi apei reci pune presiuni fără precedent asupra infrastructurii energetice şi de apă.

Italia îşi creşte importurile de e­nergie în condiţiile scăderii produc­ţiei de hidroenergie. Malta a înregis­trat pene de curent de zile întregi în anumite zone, reţeaua subterană de distribuţie cedând sub căldura intensă.

În Croaţia, autorităţile se aşteaptă ca în această vară să fie depăşit din nou maximul record în ceea ce priveşte consumul de electricitate pe fondul sezonului turistic intens şi gradului ridicat de utilizare a aparatelor de aer condiţionat.

Între timp, unele părţi ale Europei se confruntă cu penurii de apă. Recent, hotelurile din Sicilia au respins vizitatorii din cauza lipsei apei. Părţi ale regiunii suferă dramatic, apa fiind disponibilă doar două, până la trei ore pe zi.

În mod similar, sate din regiunea Kardzhali din Bulgaria s-au confruntat cu penurii serioase de apă potabilă din cauza căldurii excesive şi lipsei precipitaţiilor. Restricţii privind folosirea apei au fost introduse în Pchelarovo, la sud-est de capitala Sofia.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24