Business Internaţional

Vinurile fine, o investiţie mai rentabilă decât aurul, petrolul şi acţiunile

Vinurile fine, o investiţie mai rentabilă decât aurul, petrolul şi acţiunile

Autor: Catalina Apostoiu

14.06.2011, 23:33 981

Preţurile vinurilor fine au înregistrat o creştere puternică pefondul exploziei de interes din partea noilor îmbogăţiţi din Chinaşi din alte ţări asiatice, potrivit The Guardian.

Indicele Fine Wine 50 realizat de Liv-ex, care monitorizeazăevoluţia preţurilor pe piaţa vinului, a avansat cu 57% anul trecut,devansând cu mult aurul (cu o creştere de 35%), ţiţeiul (creşterede 20%) şi indicele bursier britanic FTSE 100 (plus 11%). În acestan, indicele a urcat cu 9%.

Preţurile au scăzut puternic în urma prăbuşirii băncii americanede investiţii Lehman Brothers în 2008, însă declinul a fost unul petermen scurt.

Alimentată de cererea se pare insaţiabilă venită din parteaAsiei, piaţa vinurilor se dezvoltă puternic, în pofidadificultăţilor cu care continuă să se confrunte economiamondială.

China a devansat anul trecut Marea Britanie şi Germania,devenind principala piaţă de export în funcţie de valoare pentruvinurile de Bordeaux. Iar chinezii nu cumpără numai vin la sticlăsau ladă, ci şi podgorii. La începutul acestui an, Cofco, uriaşulconglomerat chinez de stat, deţinător al brandului auto Great Wall,a cumpărat Chateau de Viaud, în Lalande de Pomerol, iar aceasta nuva fi probabil ultima tranzacţie de acest gen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO