Business Internaţional

Violenţa împotriva femeilor costă Uniunea Europeană 226 de miliarde de euro

Violenţa împotriva femeilor costă Uniunea Europeană...

Autor: Mediafax

25.11.2016, 10:37 448

Costurile estimate la 226 de miliarde de dolari reprezintă, pe lângă producţia economică pierdută la muncă din cauza zilelor în care femeile au lipsit, costurile serviciilor de sănătate, de asistenţă socială şi de justiţie.

Pe 25 noiembrie, de ziua internaţională a eliminării violenţei împotriva femeilor, Comisia Europeană (CE) îşi propune că anul 2017 să implice acţiuni care se vor concentra pe stoparea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor.

Comisarul european Věra Jourová face două apeluri pentru propuneri de proiecte care să vină din partea organizaţiilor societăţii civile şi care au ca scop combaterea violenţei domestice împotriva femeilor sau sprijinirea victimelor. Proiectele care ar sprijini femeile să se reîntoarcă la muncă după ce au ieşit din adăposturi reprezintă un exemplu în acest sens. CE este pregătită să aloce şase milioane de euro acestor iniţiative.

Mai mult, CE a făcut disponibile patru milioane de euro pentru ţările din Uniunea Europeană (UE) care vor să implementeze şi să dezvolte practici naţionale de informare, de creştere a gradului de conştientizare şi activităţi educaţionale. Banii ar putea fi destinaţi, spre exemplu, poliţiei sau ministerelor care promovează programele de dezvoltare pentru copii. Propunerile vor fi selectate pe 10 decembrie.

Violenţa împotriva femeilor este un fenomen larg răspândit în UE, potrivit unui studiu din 2014 al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). Una din trei femei cu vârste de cel puţin 15 ani experimentează violenţă sexuală, fizică sau, chiar, de ambele tipuri. Mai mult, una din trei femei s-a confruntat cu un comportament psihologic abuziv din partea partenerului ei, una din cinci femei a fost urmărită, în timp ce aproape 55% din femei au experimentat agresiuni sexuale. Trei din patru femei din poziţiile de conducere s-au confruntat cu agresiuni sexuale şi una din 20 de femei a fost violată, potrivit datelor transmise de CE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO