Business Internaţional

Violenţele din Irak ar putea duce la creşterea preţului petrolului şi să ucidă revenirea economică globală

Gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant a cucerit în ultimele zile mai multe oraşe din nordul ţării, o zonă de importanţă strategică pentru Irak din punctul de vedere al resurselor energetice. AFP/Mediafax Foto

Gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant a cucerit în ultimele zile mai multe oraşe din nordul ţării, o zonă de importanţă strategică pentru Irak din punctul de vedere al resurselor energetice. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

12.06.2014, 20:06 439

Recentele lupte din Irak, unde o grupare teroristă extremistă desprinsă din Al Qaeda a preluat controlul asupra mai multor oraşe din jumătatea nordică bogată în petrol a ţării, reprezintă o ameninţare pentru revenirea economiei globale dacă vor duce la diminuarea producţiei de ţiţei şi la creşterea preţurilor peste un anumit nivel, scrie The Telegraph. „În cel mai pesimist scenariu, revenirea economică globală, încă fragilă, s-ar putea bloca şi unele regiuni ar putea să alunece înapoi în recesiune“, a afirmat Ole Hansen, vicepre­şe­dintele Saxo Bank care coordonează strategia privind materiile prime.

Scenariul cel mai pesimist presupune scăderea producţiei de petrol a Irakului, al doilea mare producător de petrol din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), până la nivelurile din timpul ultimului război din Golf şi urmată de creşterea rapidă a preţului ţiţeiului cu 20 de dolari pe baril, a precizat Hansen. Ieri petrolul Brent era tranzacţionat la aproximativ 110 dolari pe baril.

Gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (ISIS) a cucerit în ultimele zile mai multe oraşe din nordul ţării, o zonă de importanţă strategică pentru Irak din punctul de vedere al resurselor energetice, înaintând spre Bagdad, situat în centrul ţării. Marţi grupul terorist a cucerit fulgerător Mosulul, al doilea mare oraş irakian, apoi miercuri ISIS a ocupat mai multe facilităţi din oraşul Baiji, important centru de rafinare a petrolului, inclusiv o centrală care furnizează energie pentru Bagdad şi Kirkuk. Insurgenţii au cucerit şi oraşul natal al fostului dictator Saddam Hussein.

Ministrul irakian al petrolului Abdul Ka­re­em Luaibi, care a participat la Viena la o în­tru­nire a celor 12 ţări membre ale OPEC, a încercat să calmeze îngrijorările insistând că cea mai mare parte a ţiţeiului produs de Irak este pompată din zăcămintele din sudul ţării, dominat de musulmanii şiiţi, unde facilităţile de producţie sunt „extrem de în siguranţă“. Musulma­nii din Irak sunt împărţiţi în majoritatea şiiţă, aflată acum la putere, şi minoritatea sunită.

În pofida deteriorării situaţiei politice din Irak, OPEC a decis să nu modifice cotele de producţie ale ţărilor membre. Cartelul marilor producători de petrol limitează producţia ţărilor membre la maximum 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, adică aproximativ o treime din producţia mondială.

Totuşi, capacitatea OPEC de a reacţiona la şocurile de pe piaţa petrolieră sunt limitate, Arabia Saudită fiind singurul producător care are o capacitate de rezervă suficientă pentru a acoperi orice urgenţă. Arabia Saudită are o capacitate de producţie de rezervă de aproximativ 12,5 milioane de barili pe zi, pe care o poate folosi la nevoie în orice moment.

Deşi oficialii saudiţi le-au spus reporterilor la Viena că regatul saudit şi OPEC ar putea acoperi orice întreruperi în producţia Irakului, traderii de petrol sunt în continuare îngrijoraţi.

„Escaladarea de-a dreptul şocantă a violenţei în Iraq ridică problema unor posibile pierderi de producţie. Aceasta vine în contextul în care şi în cazul altor producători importanţi, precum Libia, exporturile s-au «evaporat» pe fondul intensificării turbulenţelor“, spune Helima Croft, analist al Barclays.

Cu ajutorul investiţiilor companiilor petroliere internaţionale, precum cea anglo-olandeză Shell, cea britanică British Petroleum sau compania rusă Lukoil, importanţa Irakului pe piaţa petrolieră mondială a crescut pe măsură ce statul şi-a revenit după războiul din 2003. Al doilea mare producător din OPEC după Arabia Saudită, Irakul are de la începutul anlui o producţie medie de 3,5 milioane de barili de petrol pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO