Business Internaţional

Visa testează o nouă modalitate de plată, care ar putea revoluţiona transferurile de bani

Visa testează o nouă modalitate de plată, care ar...

Autor: Ştefan Stan

02.09.2016, 16:51 3196

Visa face primii paşi către o schimbare majoră în piaţă legată de plata interbancară prin invitarea creditorilor să testeze un sistem de trimitere a banilor prin blockchain, tehnologia care se află în spatele Bitcoin, scrie Financial Times.

Compania de carduri de credit, care a investigat potenţialul blockchain în ultimele 18 luni, s-a aliat cu BTL Group, un startup în plăţi digitale, pentru a adapta tehnologia pentru procesarea plăţilor interbancare.

Mişcarea Visa subliniază câte dintre companiile mari de servicii financiare au trecut în ultimii doi ani de la scepticism cu privire la bitcoin la încercarea de a profita de tehnologia criptomonedei.

Un blockchain este de fapt o bază de date digitală care permite ca tranzacţiile să fie înregistrate şi verificate într-o reţea de computere fără un ”registru central”. Criptografia este folosită pentru a proteja datele de fraudă sau hackeri.

Hendrik Kleinsmiede, co-fondatorul Visa Europe Collab, hubul de inovaţie al companiei, va anunţa că cel mai recent proiect al Visa a fost gândit pentru a ”reduce din fricţiunea generată de transferurile de bani, atât domestice, cât şi peste graniţă, între bănci”.

”Invităm un număr mic de bănci din Europa să participe la acest proiect alături de noi şi BLT. Băncile care vor participa se vor putea conecta la reţea şi vor trimite fonduri între ele prin reţea, în mai multe monede”, a spus el.

Proiectul este menit să reducă din costuri, să reducă timpul şi riscul de credit în piaţă pentru circulaţia de bani, atât naţional cât şi internaţional.

Încercarea Visa ar putea reprezenta un pericol pentru sistemul Swift de plăţi interbancare, principalul sistem de mesagerie folosit de bănci pentru a gestiona transferurile mai mari de bani. Swift a recunoscut ameninţarea şi a început să facă propriile cercetări cu privire la potenţialul blockchain. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO