Business Internaţional

Visul american tradus pe piaţa imobiliară: de la căsuţa cu gard alb la "ai grijă ce-ţi doreşti"

Visul american tradus pe piaţa imobiliară: de la căsuţa cu gard alb la "ai grijă ce-ţi doreşti"

Autor: Radu Racu

19.04.2011, 21:51 293

Cea mai accesibilă perioadă pepiaţă imobiliară pentru această generaţie nu reuşeşte să atragăîncă interesul americanilor pentru achiziţia unei locuinţe, în alpatrulea an de colaps al pieţei rezidenţiale din SUA, scrieBloomberg.

Victoria Pauli a semnat uncontract de închiriere pentru o casă din California. Iniţial segândea să cumpere o casă în zonă, unde preţurile au scăzut cu 57%faţă de nivelul de dinainte de criză. În final s-a decis că numerită.

"Am văzut case care şi-auînjumătăţit valoarea şi cunosc persoane care şi-au pierdutlocuinţele. Achiziţia unei case face parte din visul american, însăacum am ajuns să-mi spun: ai grijă ce-ţi doreşti!", mărturiseştePauli, manager de proprietăţi pentru o agenţieimobiliară.

Numărul persoanelor din SUA careconsideră locuinţa o investiţie sigură a scăzut în ultimultrimestru al anului trecut la 64%, faţă de 70% în primele trei luniale anului trecut. Cifra din decembrie reprezintă minimul unuistudiu care se realizează periodic din anul 2003. Nivelul maxim afost chiar în anul 2003, când se situa la 83%.

"Magnitudinea colapsului imobiliara provocat schimbări radicale în felul în care unii oameni privescnoţiunea de proprietate", spune Michael Lea, profesor de finanţe laUniversitatea din San Diego.

Un american petrece în medie 8 aniîntr-o casă, conform datelor Asociaţiei Naţionale a AgenţiilorImobiliare din SUA. Cine a cumpărat o casă în 2002 a vândut-o în2010 cu un profit de 4,8%. Avansul mediu din ultimii 20 de ani estede 4,2%.

Conform aceleiaşi surse, preţulmediu al caselor din SUA a scăzut cu 32% faţă de maximul din 2009,până la cel mai accesibil nivel din ultimele patru decenii înraport cu puterea de cumpărare. 11 milioane de locuinţe din SUAvalorau mai puţin decât creditele luate pentru plata lor, conformdatelor disponibile la sfârşitul anului 2010. Alte 2,4 milioane delocuinţe sunt pe punctul de a intra în această categorie, conformunui alt raport publicat pe 8 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO