Studenţii bulgari care au terminat o specializare de medicină plătită din bugetul statului sunt obligaţi să rămână să profeseze într-un spital din Bulgaria pentru cel puţin 3 ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă care a intrat în vigoare săptămâna aceasta, conform radioului public din Bulgaria BNR.
Potrivit ordonanţei, studenţii vor fi obligaţi să rămână într-un spital de stat unde vor fi plătiţi cu echivalentul a două salarii minime, adică peste 550 de euro – introducându-se astfel în premieră subvenţii guvernamentale pentru salariile de la stat.
Studenţii care nu au avut anii de facultate finanţaţi de stat nu sunt obligaţi să lucreze într-unul dintre spitalele de pe lista ministerului Sănătăţii inclusă în program.
Potrivit publicaţiei Dnevnik, varianta iniţială a legislaţiei stipula că specialiştii care şi-au finanţat studiile pe banii statului erau obligaţi să lucreze în acelaşi spital în care şi-au finalizat specializarea.
În varianta actuală studenţii trebuie să lucreze într-un spital de pe o listă desemnată de guvern – care se modifică în funcţie de deficitele de personal.
În România, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a lansat o propunere similară în urmă cu un an, de care a reamintit recent în cadrul discuţiei privind subvenţiile pentru călătoriile de tren ale studenţilor.
Eugen Teodorovici a anunţat, duminică, faptul că va avea discuţii transparente cu studenţii în privinţa facilităţilor acordate şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să lucreze câţiva ani în România, potrivit Mediafax.