Business Internaţional

„Viteză şi entuziasm”: Cum a reuşit spaniolul Emilio Botin să transforme Santander într-unul dintre cele mai mari imperii bancare din lume

„Viteză şi entuziasm”: Cum a reuşit spaniolul...

Autor: Daniela Stoican

13.09.2014, 14:42 487

Defunctul preşedinte al grupului bancar spaniol Santander, descris ca un „om curajos, căruia îi plăcea foarte mult riscul”, a transformat în 37 de ani banca într-un jucător de talie mondială vânând bănci mici pe care le vindea apoi în profit.

Botin, care a murit marţi la vârsta de 79 de ani în urma unui infarct, a avut ambiţia de a transforma banca spaniolă în cea mai mare instituţie bancară din lume dar nu a reuşit să-şi îndeplinească visul. El a transformat totuşi Banco Santander în cea mai mare bancă după capitalizare din zona euro, scrie The Telegraph.

Botin şi-a creat o reputaţie de vânător de bănci, cumpărând chilipiruri din domeniul bancar. El punea o echipă de manageri talentaţi la conducerea băncii achiziţionate, iar atunci când apărea o oportunitate, o vindea.

Robert Tornabell, profesor la Universitatea de studii economice ESADE din Barcelona, îşi aminteşte că Botin l-a rugat în 1992 să le facă training membrilor echipei sale pentru a-i transforma afacerea în „cea mai mare instituţie bancară din lume”.

„Mi-a spus: <<În douăzeci de ani vreau să devenim cea mai internaţională bancă”, povesteşte Tornabell.

Botin a lăsat în urmă o moştenire cum nu mulţi ar fi în stare. Banco Santander este cea mai mare bancă din zona euro, fiind prezentă pe mai mult de 40 de pieţe, cu peste 100 de milioane de clienţi şi active de 1.300 miliarde de euro.

Botin este al treilea din familie care conduce banca. Bunicul său Emilio Botin I a cumpărat în urmă cu 105 ani o bancă de dimensiuni mici din nordul Spaniei. Dar abia sub conducerea lui Emilio Botin al III-lea banca a devenit imperiul de azi.

„Era un om foarte inteligent, foarte curajos şi direct, îi plăcea foarte mult riscul”, îşi aminteşte Tornabell. „Îi plăcea să achiziţioneze şi să vindă afaceri în viteză”.

Momentul de cotitură pentru Botin a fost în 1999, când Santander a fuzionat cu rivalul de acasă Banco Central Hispano. Tranzacţia a fost încheiată ca „fuziune între egali”, dar Botin a reuşit să îşi scoată rivalul din acţionariat după doi ani.

În locul lui Botin la conducerea băncii a venit fiica acestuia Ana, care conducea operaţiunile Santander din Marea Britanie.

Botin a fost un fan înfocat al curselor cu motor, banca Santander fiind sponsor al echipelor rivale de Formula 1 Ferrari şi McLaren. Botin a aplicat şi în lumea corporate principiile „viteză şi entuziasm” din sportul cu motor.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO