Business Internaţional

Vladimir Putin: Crimeea a evitat soarta regiunilor din estul Ucrainei aderând la Rusia

Vladimir Putin: Crimeea a evitat soarta regiunilor din...

Autor: Iuliana Enache

29.08.2014, 20:53 187

"Trebuia să ne protejăm compatrioţii care locuiesc aici. Când analizăm evenimentele din Donbas, Lugansk şi Odesa, înţelegem cu toţii acum ce s-ar fi întâmplat cu Crimeea dacă nu am fi adoptat măsurile necesare pentru a asigura libera exprimare a voinţei locuitorilor peninsulei. Noi nu am anexat-o, nu am ocupat-o, ci le-am dat oamenilor posibilitatea de a se exprima şi de a lua o decizie. Eu cred că i-am protejat", a declarat Putin.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea şi-a proclamat în martie independenţa faţă de Ucraina şi reunificarea sa cu Rusia a avut loc după un referendum organizat ulterior. Autorităţile ucrainene şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi consideră aderarea peninsulei la Rusia un "act de anexare".

Putin a declarat că procesul recunoaşterii internaţionale a Crimeei drept regiune rusească va dura mult.

"Cred că această problemă legată de recunoaştere va fi rezolvată într-o manieră lungă şi agasantă. Este ciudat pentru mine, într-adevăr, pentru că ce se întâmplă cu Serbia şi Kosovo arată că atunci când există voinţă politică deciziile (...) sunt recunoscute foarte uşor", a declarat Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO